Вчені виявили гігантських хробаків глибоко під морським дном

Роками вчені вважали, що в суворих умовах гідротермальних джерел можуть вижити лише мікроби та віруси. Але нещодавня експедиція зробила несподіване відкриття – виявилося, що гігантські трубчасті хробаки процвітають у цих екстремальних умовах.

Про дослідження Schmidt Ocean Institute пише Interesting Engineering. Вчені встановили, що ці гіганські червʼяки розмножуються глибоко під морським дном у жерлах поблизу Галапагоських островів.

Гідротермальні джерела – це підводні гарячі джерела, які викидають в океан багату на мінерали воду. Вони розташовані у вулканічних регіонах, часто вздовж серединно-океанічних хребтів, де розділяються тектонічні плити. І вони створюють унікальні екосистеми, що підтримують різноманітні незвичайні форми життя.

Для свого дослідження вчені пробурили морське дно за допомогою дистанційно керованого апарату SuBastian (ROV). Було вивчено ділянку отвору на глибині 8 250 футів (2 515 метрів).

“Ці черв’яки, що досягають довжини до 19 дюймів (50 см), були знайдені під застиглими лавовими плитами вздовж Східно-Тихоокеанського підняття”, – пише видання.

Дослідники ідентифікували два види хробаків: Oasisia alvinae та Riftia pachyptila. І вони черв’яки не просто виживають у таких екстремальних умовах, але й розмножуються. 

Усередині порожнин вчені виявили як самців, так і самок черв’яків з репродуктивними органами, що свідчить про те, що підводне дно може бути місцем розмноження цих істот. Одна порожнина містила дві особини R. pachyptila: одного самця зі сперматозоїдами та одну самку з яйцеклітинами. Примітно, що тріщини, що з’єднують порожнини з поверхнею морського дна, також були заселені трубчастими червами.

“Очевидно, існує безперервне середовище існування для трубчастих черв’яків від підводних порожнин з дифузним потоком до поверхні морського дна через розвантажувальні тріщини в лавових полицях”, – пояснюють вчені. 

Як ці черв’яки опинилися в прихованих порожнинах?

Дослідники припускають, що личинки знайдених хробаків можуть транспортуватися крізь океанську кору, плисти за течіями і зрештою оселятися в цих підземних сховищах.

“Швидка колонізація цими тваринами свідчить про ефективне розселення личинок, причому передбачається, що личинки переносяться придонними, хребтовими та океанічними течіями, перш ніж оселитися у вентиляційних отворах шляхом низхідного плавання або занурення”, – йдеться у дослідженні.

І наявність дорослих трубчастих черв’яків у порожнинах може говорити про те, що деякі з них можуть жити там вічно, оповиті темрявою. 

“Ці висновки підкреслюють необхідність захисту вентиляційних отворів, оскільки масштаби цих середовищ існування ще не повністю з’ясовані”, – наголосили вчені.

Тепер дослідники планують зʼясувати, чи можуть інші гідротермальні джерела по всьому світу приховувати подібні колонії.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

Небо над Києвом освітлили супутники Starlink від Ілона Маска

У четвер, 17 жовтня, жителі Києва стали свідками рідкісного видовища — над містом пройшов парад…

4 хв. ago

Нацбанк вирішив продати два держбанки: що чекає вкладників

В Україні триває підготовка до приватизації двох великих державних банків — Укргазбанку та Сенс Банку.…

10 хв. ago

Пенсія мрії: кому в Україні платитимуть найбільші виплати в старості

В Україні пенсії розраховуються за індивідуальною схемою, яка враховує кілька ключових факторів — стаж роботи,…

16 хв. ago

Холодний антициклон накриває Україну: прогноз на 18 жовтня

У п'ятницю, 18 жовтня, погода в Україні буде прохолодною, із хмарністю та проясненнями. За даними…

24 хв. ago

Росія накопичує ракети: коли можлива нова масована атака

Російська Федерація, ймовірно, готується до чергового масованого удару по Україні. Про це заявив керівник Центру…

30 хв. ago

Скандал із бронежилетами на 2 млрд грн: експосадовців Міноборони судитимуть за розтрату

Прокурори Офісу Генерального прокурора направили до Вищого антикорупційного суду (ВАКС) обвинувальний акт стосовно колишнього заступника…

35 хв. ago