Вчені виявили гігантських хробаків глибоко під морським дном

Роками вчені вважали, що в суворих умовах гідротермальних джерел можуть вижити лише мікроби та віруси. Але нещодавня експедиція зробила несподіване відкриття – виявилося, що гігантські трубчасті хробаки процвітають у цих екстремальних умовах.

Про дослідження Schmidt Ocean Institute пише Interesting Engineering. Вчені встановили, що ці гіганські червʼяки розмножуються глибоко під морським дном у жерлах поблизу Галапагоських островів.

Гідротермальні джерела – це підводні гарячі джерела, які викидають в океан багату на мінерали воду. Вони розташовані у вулканічних регіонах, часто вздовж серединно-океанічних хребтів, де розділяються тектонічні плити. І вони створюють унікальні екосистеми, що підтримують різноманітні незвичайні форми життя.

Для свого дослідження вчені пробурили морське дно за допомогою дистанційно керованого апарату SuBastian (ROV). Було вивчено ділянку отвору на глибині 8 250 футів (2 515 метрів).

“Ці черв’яки, що досягають довжини до 19 дюймів (50 см), були знайдені під застиглими лавовими плитами вздовж Східно-Тихоокеанського підняття”, – пише видання.

Дослідники ідентифікували два види хробаків: Oasisia alvinae та Riftia pachyptila. І вони черв’яки не просто виживають у таких екстремальних умовах, але й розмножуються. 

Усередині порожнин вчені виявили як самців, так і самок черв’яків з репродуктивними органами, що свідчить про те, що підводне дно може бути місцем розмноження цих істот. Одна порожнина містила дві особини R. pachyptila: одного самця зі сперматозоїдами та одну самку з яйцеклітинами. Примітно, що тріщини, що з’єднують порожнини з поверхнею морського дна, також були заселені трубчастими червами.

“Очевидно, існує безперервне середовище існування для трубчастих черв’яків від підводних порожнин з дифузним потоком до поверхні морського дна через розвантажувальні тріщини в лавових полицях”, – пояснюють вчені. 

Як ці черв’яки опинилися в прихованих порожнинах?

Дослідники припускають, що личинки знайдених хробаків можуть транспортуватися крізь океанську кору, плисти за течіями і зрештою оселятися в цих підземних сховищах.

“Швидка колонізація цими тваринами свідчить про ефективне розселення личинок, причому передбачається, що личинки переносяться придонними, хребтовими та океанічними течіями, перш ніж оселитися у вентиляційних отворах шляхом низхідного плавання або занурення”, – йдеться у дослідженні.

І наявність дорослих трубчастих черв’яків у порожнинах може говорити про те, що деякі з них можуть жити там вічно, оповиті темрявою. 

“Ці висновки підкреслюють необхідність захисту вентиляційних отворів, оскільки масштаби цих середовищ існування ще не повністю з’ясовані”, – наголосили вчені.

Тепер дослідники планують зʼясувати, чи можуть інші гідротермальні джерела по всьому світу приховувати подібні колонії.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

Мережу насмішила записка власника хитрої кішки про її акторські здібності – фото

Записка, залишена господарем кішки, яка попереджала про її драматичні схильності, змусила людей сміятися після того,…

6 хв. ago

У місцевої влади планують забрати право давати підприємствам бронь від мобілізації

В Україні за дорученням президента Володимира Зеленського триває перевірка всіх підприємств, які отримали бронь від…

15 хв. ago

Автомобілістів штрафуватимуть і навіть позбавлятимуть прав за невинні жести: 90% так роблять

В Україні водії часто використовують різноманітні сигнали для спілкування на дорозі. Однак не всі ці…

24 хв. ago

Картки Монобанк перестануть працювати після Нового року: банк зробив важливу заяву

Клієнти Монобанку, у яких картка від платіжної системи «Mastercard» отримали повідомлення у застосунку про те,…

32 хв. ago

“Щоб інші не обрали замість вас”: у “Дії” можна стати оператором дронів без ТЦК та ВЛК

Базова військова підготовка новобранців в Україні залишає бажати кращого. Про це розповів головний сержант військової…

42 хв. ago

Витівка принца Вільяма вдарила по його сім’ї: повівся з Кейт Міддлтон, як із ганчіркою

У 2011 році Кейт Міддлтон вийшла заміж за принца Вільяма. Це весілля стало найбільш обговорюваним,…

51 хв. ago