Вчені виявили гігантських хробаків глибоко під морським дном

Роками вчені вважали, що в суворих умовах гідротермальних джерел можуть вижити лише мікроби та віруси. Але нещодавня експедиція зробила несподіване відкриття – виявилося, що гігантські трубчасті хробаки процвітають у цих екстремальних умовах.

Про дослідження Schmidt Ocean Institute пише Interesting Engineering. Вчені встановили, що ці гіганські червʼяки розмножуються глибоко під морським дном у жерлах поблизу Галапагоських островів.

Гідротермальні джерела – це підводні гарячі джерела, які викидають в океан багату на мінерали воду. Вони розташовані у вулканічних регіонах, часто вздовж серединно-океанічних хребтів, де розділяються тектонічні плити. І вони створюють унікальні екосистеми, що підтримують різноманітні незвичайні форми життя.

Для свого дослідження вчені пробурили морське дно за допомогою дистанційно керованого апарату SuBastian (ROV). Було вивчено ділянку отвору на глибині 8 250 футів (2 515 метрів).

“Ці черв’яки, що досягають довжини до 19 дюймів (50 см), були знайдені під застиглими лавовими плитами вздовж Східно-Тихоокеанського підняття”, – пише видання.

Дослідники ідентифікували два види хробаків: Oasisia alvinae та Riftia pachyptila. І вони черв’яки не просто виживають у таких екстремальних умовах, але й розмножуються. 

Усередині порожнин вчені виявили як самців, так і самок черв’яків з репродуктивними органами, що свідчить про те, що підводне дно може бути місцем розмноження цих істот. Одна порожнина містила дві особини R. pachyptila: одного самця зі сперматозоїдами та одну самку з яйцеклітинами. Примітно, що тріщини, що з’єднують порожнини з поверхнею морського дна, також були заселені трубчастими червами.

“Очевидно, існує безперервне середовище існування для трубчастих черв’яків від підводних порожнин з дифузним потоком до поверхні морського дна через розвантажувальні тріщини в лавових полицях”, – пояснюють вчені. 

Як ці черв’яки опинилися в прихованих порожнинах?

Дослідники припускають, що личинки знайдених хробаків можуть транспортуватися крізь океанську кору, плисти за течіями і зрештою оселятися в цих підземних сховищах.

“Швидка колонізація цими тваринами свідчить про ефективне розселення личинок, причому передбачається, що личинки переносяться придонними, хребтовими та океанічними течіями, перш ніж оселитися у вентиляційних отворах шляхом низхідного плавання або занурення”, – йдеться у дослідженні.

І наявність дорослих трубчастих черв’яків у порожнинах може говорити про те, що деякі з них можуть жити там вічно, оповиті темрявою. 

“Ці висновки підкреслюють необхідність захисту вентиляційних отворів, оскільки масштаби цих середовищ існування ще не повністю з’ясовані”, – наголосили вчені.

Тепер дослідники планують зʼясувати, чи можуть інші гідротермальні джерела по всьому світу приховувати подібні колонії.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

Бронь без оновлення даних у ТЦК: Кабмін вніс серйозні зміни

Кабінет Міністрів України вніс зміни до порядку бронювання військовозобов’язаних: тепер його можна отримати, якщо громадяни…

3 хв. ago

В Карпатах вже справжня зима: туристів попереджають про ведмедів (фото)

У Карпати прийшла вже справжня зима, а по лісах бродять ведмеді. Про небезпеку попереджає Державна прикордонна служба…

12 хв. ago

Поліція ліквідувала наркокартель, учасники якого заробляли 350 мільйонів гривень щомісяця

Наркокартель, який діяв у 20 областях України, та заробляв сотні мільйонів гривень щомісяця, ліквідувала Національна…

21 хв. ago

Україна обговорює «план миру»: які території РФ готова повернути, а що хоче залишити собі

Від "плану перемоги", який нібито нереалістично виконати, Україна змушена буде перейти до так званого "плану…

29 хв. ago

Ілон Маск планує прискорити супутниковий інтернет Starlink у 10 разів: але є нюанс

Компанія SpaceX подала Федеральну комісію зі зв'язку (FCC) заявку, в якій запросила зміни, що дають…

39 хв. ago

Модні шарфи на зиму 2025: вони не тільки зігріють, а й зроблять образ дуже стильним

Зима 2025 року обіцяє бути яскравою і стильною, особливо якщо йдеться про шарфи. Цей аксесуар…

47 хв. ago