Вчені створили “молекулярний рецепт” для вирощування людської шкіри та загоєння рубців

Вчені створили перший в історії атлас шкіри людини, що стало своєрідним “молекулярним рецептом” для вирощування шкіри та загоєння рубців.

Як пише Interesting Engineering, група дослідників з Інституту Велкома Сенгера та Ньюкаслського університету створила атлас окремих клітин шкіри до народження людини. В атласі показано, як шкіра формується, як розвиваються волосяні фолікули й що саме “не йде” при деяких дерматологічних захворюваннях.

Як зазначив один з учасників дослідження, професор Музліфа Ханіффа, пренатальний (допологовий) атлас шкіри та модель органоїда (постійний компонент клітини) – цінні інструменти для вивчення вроджених шкірних захворювань та розробки методів регенеративної медицини.

Передбачається, що нове досягнення зможе значно просунути методики лікування шкірних хвороб та допомогти у розробці інноваційних способів трансплантації шкіри, а також у відновленні волосяного покриву.

“Під час дослідження в лабораторії створено функціональну мініверсію шкіри. Цей органоїд має здатність виробляти волосся, що дозволяє вченим вивчати, як імунні клітини, зокрема макрофаги (клітини, здатні поглинати та перетравлювати чужорідні чи шкідливі для організму частинки, – ред.), беруть участь у формуванні кровоносних судин”, – пояснюється в публікації.

Як акцентується, важливим відкриттям стало те, що імунні клітини відіграють ключову роль як у васкуляризації (процес утворення судин), так і в загоєнні без утворення рубців. Передбачається, що це може кардинально змінити підходи до лікування ран та відновлення після операцій.

У статті сказано, що під час створення детального атласу вдалося вивчити молекулярну динаміку на рівні окремих клітин. В результаті отримано цінну інформацію про процеси, що відбуваються в шкірі. Особлива увага була приділена стовбуровим клітинам.

“Дорослі стовбурові клітини були використані для створення органоїдів шкіри, які виявилися ближчими за структурою до пренатальної шкіри, що робить їх ідеальною моделлю для вивчення вроджених шкірних захворювань. Дослідники виявили, що деякі генетичні маркери шкірних захворювань вже виявляються на стадії допологового розвитку, що може призвести до створення більш цілеспрямованих методів терапії”, – зазначає Interesting Engineering.

У довгостроковій перспективі це дослідження може допомогти у розробці нових методів лікування, таких як створення трансплантатів для людей, які постраждали від опіків, або пацієнтів з рубцевою алопецією (облисінням), а також покращити розуміння процесу відновлення шкіри без рубців. Таким чином, є важливим відкриттям той факт, що імунні клітини важливі як для утворення судин, так і загоєння без рубців. Воно може суттєво вплинути на клінічні підходи щодо догляду за ранами та відновлення після операції.

“Розуміючи, як формуються волосяні фолікули до народження, вчені можуть відтворити цей процес, даючи надію тим, хто втратив волосся через травму чи хворобу”, – акцентують дослідники.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

“Добровольці закінчилися”: в ЗСУ заявили про необхідність долучити до війни жінок та пенсіонерів

Для того, щоб забезпечити перемогу України у війні, залучення всіх громадян, включно з жінками та…

8 хв. ago

Спікер Держдуми РФ заявив, що СРСР розвалився через фільм: що це за стрічка

В'ячеслав Володін, спікер Держдуми Росії, здивував черговою абсурдною заявою, звинувативши у розпаді Радянського Союзу фільм…

16 хв. ago

Нового командира 107-го батальйону ТРО усунуть від посади: його перевірять на зв’язки з “Л/ДНР”

Командування Сил територіальної оборони України розпочало перевірку нового командира 107-го батальйону ТРО Сергія Салаватова через…

23 хв. ago

Підтримка України спричинила падіння промисловості в Німеччині та обвалила рейтинги Шольца

Рейтинги канцлера Німеччини Олафа Шольца значно знизилися через його активну підтримку України, повідомляє New York…

32 хв. ago

Мобілізація без повісток і ТЦК: як тепер можуть призивати до ЗСУ

В Україні запроваджено новий механізм мобілізації, що дозволяє військовим частинам набирати добровольців та резервістів безпосередньо,…

41 хв. ago

Росіяни оточують Селидове: яка загроза від захоплення міста

Російські війська посилюють тиск на Селидове, намагаючись оточити місто. Офіцер Збройних сил України Микола Мельник…

53 хв. ago