Вчені створили “молекулярний рецепт” для вирощування людської шкіри та загоєння рубців

Вчені створили перший в історії атлас шкіри людини, що стало своєрідним “молекулярним рецептом” для вирощування шкіри та загоєння рубців.

Як пише Interesting Engineering, група дослідників з Інституту Велкома Сенгера та Ньюкаслського університету створила атлас окремих клітин шкіри до народження людини. В атласі показано, як шкіра формується, як розвиваються волосяні фолікули й що саме “не йде” при деяких дерматологічних захворюваннях.

Як зазначив один з учасників дослідження, професор Музліфа Ханіффа, пренатальний (допологовий) атлас шкіри та модель органоїда (постійний компонент клітини) – цінні інструменти для вивчення вроджених шкірних захворювань та розробки методів регенеративної медицини.

Передбачається, що нове досягнення зможе значно просунути методики лікування шкірних хвороб та допомогти у розробці інноваційних способів трансплантації шкіри, а також у відновленні волосяного покриву.

“Під час дослідження в лабораторії створено функціональну мініверсію шкіри. Цей органоїд має здатність виробляти волосся, що дозволяє вченим вивчати, як імунні клітини, зокрема макрофаги (клітини, здатні поглинати та перетравлювати чужорідні чи шкідливі для організму частинки, – ред.), беруть участь у формуванні кровоносних судин”, – пояснюється в публікації.

Як акцентується, важливим відкриттям стало те, що імунні клітини відіграють ключову роль як у васкуляризації (процес утворення судин), так і в загоєнні без утворення рубців. Передбачається, що це може кардинально змінити підходи до лікування ран та відновлення після операцій.

У статті сказано, що під час створення детального атласу вдалося вивчити молекулярну динаміку на рівні окремих клітин. В результаті отримано цінну інформацію про процеси, що відбуваються в шкірі. Особлива увага була приділена стовбуровим клітинам.

“Дорослі стовбурові клітини були використані для створення органоїдів шкіри, які виявилися ближчими за структурою до пренатальної шкіри, що робить їх ідеальною моделлю для вивчення вроджених шкірних захворювань. Дослідники виявили, що деякі генетичні маркери шкірних захворювань вже виявляються на стадії допологового розвитку, що може призвести до створення більш цілеспрямованих методів терапії”, – зазначає Interesting Engineering.

У довгостроковій перспективі це дослідження може допомогти у розробці нових методів лікування, таких як створення трансплантатів для людей, які постраждали від опіків, або пацієнтів з рубцевою алопецією (облисінням), а також покращити розуміння процесу відновлення шкіри без рубців. Таким чином, є важливим відкриттям той факт, що імунні клітини важливі як для утворення судин, так і загоєння без рубців. Воно може суттєво вплинути на клінічні підходи щодо догляду за ранами та відновлення після операції.

“Розуміючи, як формуються волосяні фолікули до народження, вчені можуть відтворити цей процес, даючи надію тим, хто втратив волосся через травму чи хворобу”, – акцентують дослідники.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

Між Сирським і Єрмаком іде “війна”: протистояння може обернутися катастрофою для України

Дедалі більше загострюється конфлікт між головнокомандувачем ЗСУ Олександром Сирським та керівником ОП Андрієм Єрмаком, відзначив…

6 хв. ago

Таких санкцій ще не було: що тепер чекає на тіньовий флот Путіна

17 жовтня Великобританія запровадила санкції проти групи "Русгазвидобування" (РГД) та 22 російських танкерів, з яких…

14 хв. ago

“Створив усі умови”: нардеп-втікач Одарченко визнав, що пропонував хабар Найему

Народний депутат Андрій Одарченко, якого підозрюють у намаганні підкупу вже колишнього очільника Державного агентства відновлення…

25 хв. ago

Могилу принцеси Діани майже кожен день відвідує одна й та сама людина: хто це

З моменту трагічної загибелі принцеси Діани минуло майже 30 років, але рідний брат Чарльз Спенсер продовжує щодня…

34 хв. ago

До України суне антициклон: яку погоду він принесе 18 жовтня

Завтра, 18 жовтня, антициклон своєю потужністю та стаціонуванням, а більше ясною погодою, зумовить заморозки практично…

42 хв. ago

Мережу насмішила записка власника хитрої кішки про її акторські здібності – фото

Записка, залишена господарем кішки, яка попереджала про її драматичні схильності, змусила людей сміятися після того,…

49 хв. ago