Єгипетські фараони луснуть від заздрощів: знайдено нефритовий костюм для загробного життя

Стародавні китайські нефритові похоронні костюми створювалися як броня для потойбіччя, щоб запобігти розкладанню. Ці обладунки складалися з вирізаних вручну деталізованих шматочків нефриту, химерно поєднаних між собою золотими та срібними нитками. Костюми, виготовлені близько 2000 років тому, розмістили у музеї Китаю.

Кожен похоронний костюм був зроблений із тисяч унікальних за формою шматочків нефриту, які майстри зшивали разом золотою ниткою. Майстерно виготовлені костюми були “створені як обладунки”, щоб захистити померлого в потойбіччя і “запобігти тліну”, пише Live Science. Схоже, давня королівська родина Хань також вірила, що костюми боронять душу.

Нефритовий похоронний костюм династії Хань

“Ансамбль з нефриту захищав тіло і душу в цілому, дозволяючи померлому знайти безсмертя”, – йдеться в Метрополітен-музеї в Нью-Йорку.

Вироби з нефриту вперше було задокументовано у літературі близько 320 р. нашої ери, хоча є археологічні докази, що вони існували й раніше. Однак їх існування не було підтверджено до 1968 р., доки не було знайдено гробницю правителя династії Хань Лю Шена та його дружини принцеси Доу Ван. Непорушена гробниця, що вважається однією з найважливіших археологічних знахідок XX століття, була виявлена ​​в провінції Хебей за залізною стіною між двома цегляними стінами та проходом, забитим каменем.

Кожен комплект розділений на дванадцять секцій: обличчя, голова, передня та задня частини, руки, рукавички, гетри та ноги. Були також шматочки нефриту, призначені для прикриття очей, та заглушки, які вставлялися у вічі, вуха та інші отвори. Все заради того, щоб захиститись від нечисті. Вбрання Лю Шен було дуже пишним. Він складався з 2498 шматочків нефриту, зшитих разом 1,1 кг золотої нитки, і його створення знадобилося приблизно 10 років. Іноді останки поміщали у вишукані труни, вкриті нефритом і забивали сотні твердих золотих цвяхів.

Фрагмент руки нефритового похоронного костюма Лю Суя, принца Лян із Західної Хань

Також було виявлено набори інструкцій та стандартів, як слід шити одяг. Ці правила докладно описані у “Книзі пізнішої Хань”. Проте дослідження костюмів показує, що вони не завжди були розроблені відповідно до заявлених стандартів. Якість 15 знайдених нарядів різна.

Ще один нефритовий похоронний костюм династії Хань

Тип нитки визначався статусом померлого, згідно Ху Ханьш (Книга Пізньої Хань). Нефритовий костюм імператора був прошитий золотом, королівські особи та високопоставлені дворяни носили нефритові костюми зі срібними нитками, сини та дочки орендодавців носили нефритові костюми з мідними нитками, а аристократи нижчого рангу носили нефритові костюми з шовків. Однак складну практику поховання було припинено у 500-х роках під час правління імператора Веня із Західної Вей, оскільки цінні костюми стали об’єктом пограбувань.

Деталь крупним планом нефритового похоронного костюма із заміненим мідним дротом
Коломієць Надія

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

1 годину ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

1 годину ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

1 годину ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

2 години ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

2 години ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

2 години ago