У США показали «найстарішу книгу з рецептами»

Після чотирирічної реконструкції відкрили музей Пібоді в Єльському університеті в Нью-Хейвені, де зберігається «найстаріша книга рецептів» – набір із чотирьох клинописних глиняних табличок, знайдених у Месопотамії. Вік трьох табличок понад 4000 років.

Про це повідомляє Atlas Obscura .

Цього року у музеї вперше більшу частину експонатів виставили на загальний огляд. Виставку вже відвідало близько 200 000 осіб, музей скасував плату за вхід, щоб якнайбільше людей могли подивитися на експонати.

Шеф-кухар із Сирії Мохамед Хафез розповів, що, незважаючи на відмінності у стародавніх рецептах, він також бачить і спільні риси із сучасними стравами. Він також розповів, що зміг дізнатися, що їли люди у його рідному регіоні тисячі років тому.

Працівники Єльської вавілонської колекції спробували відтворити кілька рецептів, проте деякі зі страв визнали неїстівними. Наприклад, молочний бульйон з бараниною мав неапетитний колір і каламутну консистенцію.

Однією з основних проблем відтворення рецептів є те, що таблички містять переважно списки інгредієнтів, але без подальших інструкцій.

Однак вегетаріанське рагу, що має незрозумілу назву на табличці «Розслаблення» та тушкована баранина з буряком, були смачними.

Старовинні вавилоняни, на відміну від інших стародавніх народів, знали грамоту, і навіть вели свої повсякденні нотатки, такі як рецепти страв, викарбовують їх на глиняних табличках.

Знайдені артефакти свідчать про спроможність, а також стан торговельно-економічних відносин. Акцент на стравах, у яких фігурують зерно та пиво, наголошує на ролі Месопотамії як житниці древнього світу, і вказує, що це було одним із перших місць, де люди перейшли до сільськогосподарського суспільства.

Лисенко Катерина

Recent Posts

У небі залишаться тільки супутники Ілона Маска: Starlink відріже Землю від решти Всесвіту

Учені з Нідерландів стверджують, що радіохвилі від зростаючої мережі супутників Ілона Маска можуть назавжди закрити…

50 хв. ago

Швейцарія може запровадити платіжні картки для біженців

Парламент Швейцарії підтримав створення платіжної системи для прохачів притулку на основі спеціальних дебетових карток. Йдеться…

52 хв. ago

Механік назвав “ахіллесову п’яту” французьких автомобілів: чому краще про них забути

Існує серйозна проблема, з якою люди стикаються знову і знову, коли купують французькі автомобілі, пише Express, поділившись…

53 хв. ago

Ненависть зашкалює: у Львові ТЦКашники ногами мобілізували перехожого

Скандали з представниками ТЦК виникають у різних куточках України. Однак саме на Західній Україні вони "найяскравіші" і…

55 хв. ago

Нідерланди повернуть українських чоловіків призовного віку

Прем’єр-міністр Нідерландів Дік Схоф пообіцяв знайти важелі, які допоможуть повернути додому військовозобов’язаних українських чоловіків Прем'єр-міністр Нідерландів…

57 хв. ago

Ізраїль 15 років готував таємну операцію з підриву пейджерів у Лівані

Ізраїль протягом 15 років планував та здійснював операцію з підриву пейджерів у Лівані. Для цього використовувалися…

59 хв. ago