Апарат для видалення космічного сміття помітив покинуту ракету на орбіті (фото)

Космічний апарат ADRAS-J, призначений для дослідження і видалення космічного сміття з орбіти, підлетів дуже близько до відпрацьованого верхнього ступеня японської ракети і зробив фотографію з відстані 50 метрів, пише Space.

Японська компанія Astroscale-Japan збирається вирішити серйозну проблему космічного сміття за допомогою своїх супутників, які призначені для його видалення з навколоземного простору. Для перевірки цієї технології в середині лютого на орбіту було запущено апарат ADRAS-J.

Починаючи з кінця квітня апарат неодноразово наближався до відпрацьованого верхнього ступеня японської ракети-носія H-2A, яка перебуває в космосі з 2009 року. Тоді ракета відправила на орбіту супутник спостереження за Землею GOSAT.

Компанія Astroscale-Japan поділилася однією з нещодавніх фотографій уламка ракети, яка була зроблена апаратом ADRAS-J з відстані всього 50 метрів. Апарат вагою 150 кг проводив успішні маневри біля ступені ракети на відстані в сотні метрів для її вивчення за допомогою своїх бортових камер.

Компанія Astroscale-Japan поділилася однією з нещодавніх фотографій уламка ракети H-2A, яку було зроблено апаратом ADRAS-J з відстані всього 50 метрів Фото: space.com

Основне завдання ADRAS-J полягає в перевірці технології контрольованого видалення непрацюючих супутників і частин ракет з навколоземної орбіти. При цьому апарат також призначений для технічного обслуговування працюючих супутників.

За допомогою зображень ракети H-2A було отримано дані про стан цього космічного сміття і про ступінь його пошкодження через перебування в космосі протягом багатьох років.

Згідно з повідомленням Astroscale-Japan, ADRAS-J виконає в найближчому майбутньому ще кілька маневрів для подальшого вивчення ракети H-2A, дина якої становить 11 метрів, а ширина — 4 метри. У японській компанії заявили, що їхній апарат здатний безпечно наближатися до уламків космічного сміття і проводити їхнє ретельне вивчення, як показала перша частина місії. Тепер планується здійснити контрольований спуск з орбіти верхнього ступеня японської ракети.

Японське агентство аерокосмічних досліджень (JAXA) за результатами, досягнутими ADRAS-J, обрало компанію Astroscale-Japan для того, щоб під час другого етапу місії її апарат зміг видалити уламок ракети з навколоземної орбіти. Для цього у ADRAS-J є спеціальний роботизований маніпулятор для захоплення корпусу ракети. Цей маніпулятор є легшою версією того, який встановлено на Міжнародній космічній станції (МКС).

Ольга Степанова

Recent Posts

Взимку частина українців може лишитися взагалі без опалення: експерт назвав причину

Українцям варто готуватися до важкої зими. Адже багатоповерхівки буде важко забезпечити опаленням. Без подачі тепла ризикують…

4 хв. ago

До аномальної спеки додалась магнітна буря: яка її сила та скільки триватиме

У середу та четвер, 3-4 липня, очікується магнітна буря класу G1-G2. Її спричинив викид корональної маси (СМЕ),…

15 хв. ago

Росіяни та білоруси потрапили у страшну ДТП у Туреччині: багато поранених (фото)

Автобус із російськими та білоруськими туристами потрапив у ДТП у турецькій провінції Анталія. Про це пише турецьке…

21 хв. ago

Життя після обвалу. Чому економіка України не зростає, як це відбувалося скрізь в роки війни

Економіст Олексій Кущ аналізує останній аналіз стану української економіки від МВФ. Виходить, що країна розвивається…

29 хв. ago

Європейська країна скасувала для українських біженців важливу пільгу

Ще одна європейська країна скасувала для українських біженців важливу пільгу. Українці втратили право на безплатний…

34 хв. ago

Бджола вжалила чоловіка просто в око: що з ним сталося (фото)

В одному з небагатьох у світі випадків, задокументованих з медичної точки зору, чоловіка з Філадельфії…

39 хв. ago