Планети, на яких мешкають інопланетяни, мають особливий колір: що з’ясували вчені

Згідно з дослідженням, опублікованим у виданні Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, планети, схожі на Землю, де існує позаземне бактеріальне життя, мають фіолетовий, а не зелений відтінок, який зазвичай ми асоціюємо з життям, пише Daily Mail.

На сьогоднішній день астрономи підтвердили існування понад 5500 екзопланет, зокрема понад 30 планет, потенційно схожих на Землю. Майбутні телескопи аналізуватимуть склад цих планет, щоб отримати відповідь на головне питання: чи існує життя за межами Землі?

Автори нового дослідження вважають, що вони зробили великий крок уперед у пошуках інопланетян. Вони стверджують, що планети, на яких мешкає позаземне бактеріальне життя, можуть мати характерний фіолетовий відтінок.

За словами вчених, на Землі також живуть фіолетові бактерії, які процвітають за умови інфрачервоного світла і використовують простіші системи фотосинтезу, що використовують форми хлорофілу, які поглинають інфрачервоне випромінювання і не виділяють кисень.

Водночас життя на Землі зазвичай асоціюється із зеленим кольором, де умови сприяли еволюції організмів, що здійснюють фотосинтез, який виробляє кисень, з використанням зеленого пігменту хлорофілу. Але життя на інших планетах може виглядати зовсім інакше.

Автори нового дослідження вважають, що вони зробили великий крок уперед у пошуках інопланетян. Вони стверджують, що планети, на яких мешкає позаземне бактеріальне життя, можуть мати характерний фіолетовий відтінок Фото: Daily Mail

Вчені каталогізували кольори і хімічні ознаки найрізноманітніших організмів і мінералів. Їхній аналіз показав, що фіолетові бактерії можуть використовувати невидиме інфрачервоне випромінювання для фотосинтезу. Тому фіолетовий колір може сигналізувати про те, що інші планети є населеними.

За словами вчених, ще до появи на нашій планеті рослинного фотосинтезу фіолетові бактерії були дуже поширені на ранній Землі.

Такі бактерії можуть добре процвітати на планетах, які обертаються навколо більш холодних, ніж Сонце, зірок червоних карликів. Цей тип зірок є найпоширенішим у нашій галактиці. Вчені вважають, що червоні карлики створюють найсприятливіші умови для фотосинтезу фіолетових бактерій.

Автори дослідження кажуть, що населені планети матимуть характерний світловий відбиток, який можна виявити за допомогою як наземних, так і космічних телескопів.

Дослідники вважають, що фіолетові бактерії можуть процвітати на поверхні планет, схожих на Землю, які вкриті льодом, або снігом, або рідкою водою.

Ольга Степанова

Recent Posts

Мільярди користувачів браузера Chrome у небезпеці: як захиститися від хакерської атаки

Мільярди користувачів версії Chrome для настільних комп'ютерів опинилися під загрозою. Браузер виявився вразливим перед хакерськими…

7 хв. ago

“Тільки через ТЦК”: жінок-медиків не прийматимуть на роботу без “військового квитка”

Український уряд виключив норму, згідно з якою жінки-медики або фармацевти, які не мають військово-облікових документів, могли влаштовуватися…

19 хв. ago

Ситуація не дуже хороша: синоптик про дощі в Україні

Найближчим часом в Україні збережеться переважно суха та дуже тепла погода, що вже негативно позначається на…

27 хв. ago

Росія може перейти у наступ на Сумщині у будь-який момент – прикордонники

Російська Федерація може розгорнути наступ у Сумській області у будь-яку хвилину. Повністю виключати військову кампанію РФ у…

38 хв. ago

Роботодавців зобов’язали вручати повістки та забезпечувати прибуття працівників до ТЦК

Роботодавців зобов’язали вручати повістки працівникам і забезпечити їх прибуття до ТЦК. Відповідні зміни передбачені постановою Кабміну від…

46 хв. ago

Дім на колесах: чоловік ночує в машині та збирає гроші на поїздки до коханої

35-річний продавець із Китаю, який втратив усе в повені, спить у машині, щоб накопичити грошей…

59 хв. ago