“Рій Судного дня” приховує 14 великих астероїдів, які можуть зіткнутися із Землею, – учені

До 14 астероїдів, можливо, “кілометрового класу”, можуть ховатися в давно лякаючому потоці космічного сміття, який дрейфує поблизу Землі.

Як пише Forbes, нещодавнє “полювання” за великими астероїдами в рої Таурид, що отримав назву “рою астероїдів Судного дня”, виявило їх менше, ніж очікували астрономи.

“На щастя, ми виявили, що, найімовірніше, у рої може бути тільки від дев’яти до чотирнадцяти астероїдів, які відповідають цьому великому розміру”, – сказав Куанчжи Йе, науковий співробітник кафедри астрономії Мерілендського університету, який керував проектом.

Астрономи вважають, що їхні висновки наголошують на необхідності пильності та кращих можливостей виявлення подібних загроз.

Вони використовували телескоп Zwicky Transient Facility у Паломарській обсерваторії в Каліфорнії, щоб дослідити нічне небо щодо наявності масивних космічних каменів у рої Тауриди. Йе розповів:

“Ми скористалися рідкісною можливістю, коли цей рій астероїдів наблизився до Землі, що дало нам змогу ефективніше шукати об’єкти, які можуть загрожувати нашій планеті. Наші висновки показують, що ризик зіткнення з великим астероїдом із рою Тауриди набагато нижчий, ніж ми вважали, що є чудовою новиною для планетарної оборони”.

Зазначається, що найбільше астрономи бояться, коли йдеться про планетарну оборону, рою Тауриди, величезного потоку матеріалу в Сонячній системі, через який Земля повільно рухається щороку. Передбачається, що він містить залишки астероїда або комети діаметром 100 км, які розпалися близько 20 000-30 000 років тому. Імовірно, деякі з цих залишків, можливо, є космічними каменями “кілометрового класу”.

“Судячи з наших висновків, батьківський об’єкт, який спочатку створив рій, імовірно, був ближче до 10 кілометрів у діаметрі, а не був масивним 100-кілометровим об’єктом. Хоча нам все ще потрібно бути пильними щодо зіткнень з астероїдами, ми, ймовірно, можемо спати спокійніше, знаючи ці результати”, – сказав Йе.

Романчук Микола

Recent Posts

Новий формат сповіщень від ТЦК: де може чекати сюрприз

Останнім часом зростає кількість випадків, коли військовозобов'язані громадяни отримують повістки на електронну пошту від ТЦК.…

4 хв. ago

50 прокурорів Хмельниччини оформили «інвалідність» з допомогою голови МСЕК Крупи

Ось вам історія, яка могла б стати сценарієм для найгіршого антикорупційного фільму, але це реальність…

7 хв. ago

Кому 6, а кому 12 грн за кВт/годину: депутат розкрив сценарій підвищення тарифів на світло

Готуйте гаманці, бо чергове підвищення тарифів на електроенергію не за горами. Голова підкомітету з питань…

13 хв. ago

Провал плану перемоги стане Голгофою для Зеленського, – експерт

У разі, якщо план перемоги не спрацює, президент Володимир Зеленський понесе катастрофічну для себе політичну відповідальність. Про…

25 хв. ago

Закон про підвищення податків неконституційний, – Южаніна

Народна депутатка з фракції "Європейська Солідарність" Ніна Южаніна  закликала президента накласти вето на закон про…

29 хв. ago

Топ 5 політиків, яким українці довіряють найменше

Згідно з останніми даними соціологічного опитування, проведеного Центром Разумкова, рівень недовіри до деяких українських політиків…

34 хв. ago