Людство живе всередині чорної діри: вчені так і не змогли спростувати цю сміливу теорію

Відносно нова смілива теорія про те, що всі ми живемо у чорній дірі, може здатися дивною, проте ця можливість серйозно розглядається сучасною наукою. Ба більше, нікому з учених поки що так і не вдалося спростувати її, й на те є кілька причин, пише Science Focus.

Найбільш примітним є те, що обчислення розміру чорної діри з масою та енергією, що дорівнюють усій масі та енергії, які ми можемо бачити у Всесвіті, приведе нас до дивовижного результату: це майже той самий розмір спостережуваного Всесвіту. Зазначимо, що радіус чорної діри прямо пропорційний її масі, а її об’єм — радіусу в кубі. Таким чином, чим масивніша чорна діра, тим менш вона щільна. Таким чином, чорна діра з радіусом Всесвіту матиме приблизно таку саму середню щільність, яку ми спостерігаємо у Всесвіті.

Однак, за словами вчених, у Всесвіту і чорних дір є й інші подібності.

По-перше, якщо розширення Всесвіту прокрутити у зворотному напрямку, стане зрозуміло, що воно почалося з “Сингулярності” — Великого вибуху. Простими словами, з точки в часів, коли густини, температури та енергії були неймовірно екстремальними, настільки, що закони фізики були порушені. Математично це те ж саме, що й сингулярності в чорних дірах.

По-друге, чорні діри мають горизонти подій, за якими все світло і матерія опиняються в пастці. У Всесвіті насправді спостерігається щось схоже: космологічний “горизонт подій”, за яким ми не можемо бачити. Це відбувається через те, що світло звідти просто не може досягти нас. З погляду математики, властивості простору за межами горизонту подій чорної діри є просто інверсією властивостей усередині.

Але навіть це ще не все. Деякі дослідження також припускають, що створення чорної діри також здатне виробляти так звані “дитячі всесвіти”.

Утім, попри всі ці теоретичні схожості, жодна з цих ідей, по суті, не призвела до прогнозу, який можна перевірити, і до доказів, які можна спостерігати. Простими словами, вчені досі перебувають на одному місці, де просто не можуть підтвердити або спростувати теорію про те, що всі ми живемо всередині чорної діри.

Романчук Микола

Recent Posts

Сусіди принца Гаррі та Меган Маркл обурені їхньою поведінкою: Забирайся зі своєї вулиці

Колишня американська акторка і британський принц склали королівські повноваження у 2020 році та переїхали з Великобританії до…

2 хв. ago

Перевіряйте поштові скриньки: Укрпошта сама без ТЦК вже розіслала тисячі повісток

Згідно з ухваленими змінами в законодавстві, після 16 липня передбачено можливість надсилати повістки "Укрпоштою". Повістки…

4 хв. ago

Українці можуть отримати одноразову виплату в розмірі 10 пенсій: деталі

Після виходу на пенсію деякі громадяни України можуть отримати одноразову допомогу, яка становить десять місячних пенсійних…

6 хв. ago

Батька Доді Аль-Фаєда звинуватили у використанні королівського маєтку для сексуального насильства

Єгипетського мільярдера Мохаммеда Аль-Фаєда, який помер 2023 року в 94-річному віці, кілька жінок звинуватили у…

8 хв. ago

“Почали гавкати на людей”: зоопарк потрапив у скандал, пофарбувавши собак у панд

Китайський зоопарк Гуанюані довелось закрити після того, як люди зрозуміли, що "панди" у вольєрах —…

13 хв. ago

Уб’ють мільйони людей: вчені б’ють на сполох через зростання кількості супербактерій у світі

Згідно з глобальним аналізом учених, при збереженні нинішніх тенденцій протягом наступних 25 років стійкі до…

16 хв. ago