Археологи знайшли нові підтвердження біблійної історії про Мойсея і поневіряння євреїв

Археологи розкрили таємниці біблійного міста, що знаходилося на території “Землі Обітованої”, де ізраїльтяни оселилися після того, як Мойсей вивів їх зі Стародавнього Єгипту, пише Daily Mail.

Управління старожитностей Ізраїлю поділилося результатами розкопок у стародавньому місті Заноах, яке згадується у Старому Заповіті. Вчені виявили стародавні кам’яні стіни, кераміку та інші артефакти, вік яких перевищує 3200 років.

У Біблії сказано, що євреї досягли Землі Обітованої, також відомої як Ханаан, приблизно в 1406 або 1407 році до нашої ери. Перед цим їм довелося 40 років поневірятися пустелею. Археологи виявили зламану ручку глечика, на якій було написано ім’я царя Юдеї Єзекії, описаного в Біблії, що надало додаткові докази біблійної історії Мойсея.

У Старому Заповіті докладно описано вихід євреїв з території Стародавнього Єгипту під проводом Мойсея. Історія починається з того, що ізраїльтяни були поневолені в цій країні, а потім фараон був змушений їх відпустити. Згідно з біблійною історією Червоне море розступилося перед Мойсеєм і його народом, і таким чином вдалося пройти до Синайського півострова. Після цього Мойсей вирушив на гору Синай, де й отримав знамениті 10 заповідей.

Управління старожитностей Ізраїлю поділилося результатами розкопок у стародавньому місті Заноах, яке згадується у Старому Заповіті. Вчені виявили стародавні кам’яні стіни, кераміку та інші артефакти, вік яких перевищує 3200 років Фото: Daily Mail

Потім ізраїльтяни попрямували до південного кордону Ханаану, але були надто налякані, щоб рухатися далі, а тому Бог засудив їх до поневірянь пустелею. Після десятиліть поневірянь, євреї вирушили до східного кордону Ханаану, де Мойсей помер і був похований на горі Нево.

Згідно з Біблією, керівництво над групою євреїв узяв на себе Ісус Навин, який привів їх у Землю Обітовану через річку Йордан. Місто Заноах згадується в Книзі Ісуса Навина.

Археологи виявили стіни, що складаються з рядів великих білих каменів, які, на їхню думку, слугували підпірними стінками сільськогосподарських терас, які використовували для створення рівних площ для посадки і захисту ґрунту від ерозії.

Археологи виявили стіни, що складаються з рядів великих білих каменів, які, на їхню думку, слугували підпірними стінками сільськогосподарських терас, які використовували для створення рівних площ для посадки і захисту ґрунту від ерозії Фото: Daily Mail

Також під час розкопок було виявлено глиняний посуд. Фрагменти кераміки були розкидані по всій території розкопок, причому приблизно 20% знахідок датуються часом прибуття євреїв після 40 років мандрів пустелею. Решта були створені протягом наступних 900 років.

Також було виявлено миски і глечики, один з яких мав перфорацію, що дає змогу припустити, що його могли використовувати як ліхтар, а також було виявлено металеві предмети. Археологи не уточнили, коли вони були виготовлені, а лише сказали, що це були бронзові прикраси, такі як фрагмент кільця і сережки. Інші докази того, що стародавні люди колись жили в цьому регіоні, включали залізні інструменти, цвяхи різних розмірів.

Ольга Степанова

Recent Posts

Може не дожити до 70-річчя: у тяжкохворого Брюса Вілліса погіршився стан здоров’я

У знаменитого американського актора, зірки "Міцного горішка" Брюса Вілліса, в якого виявили лобно-скроневу деменцію, погіршився стан здоров'я.…

19 хв. ago

“Річка вибухнула”: страшні повені дістались до Італії

Північна Італія вслід за іншими країнами потерпає від руйнівної стихії. Шторм "Борис", який вже спричинив масштабні…

28 хв. ago

Депутат жорстоко побив військового просто посеред вулиці: усі деталі скандалу

Депутат з Першотравенська побив військового. Сталося це просто посеред білого дня на очах у свідків. Військовослужбовець…

35 хв. ago

Російські війська замінували дамби на Білгородщині

Російські війська замінували дамби у Бєлгородській області, Ймовірно, вони готують провокації, що надалі звинуватити Україну…

40 хв. ago

Україна попросила Румунію збивати усі “Шахеди”, які летять у її напрямку

Україна звернулася до Румунії з проханням збивати всі російські дрони-камікадзе, які летять в напрямку її…

47 хв. ago

Частина українців у Польщі залишаться без виплат: кого це торкнеться

З 1 жовтня 2024 року українські біженці в Польщі втратять право на деякі дитячі виплати. Це пов'язано…

57 хв. ago