Атомну батарейку розміром із монету створено у США: може працювати 100 років без підзарядки

Компанія Infinity Power (США) розробила потужну атомну батарейку, яка продемонструвала загальну ефективність понад 60%. Проєкт ведеться за підтримки Міністерства оборони США, передає World Nuclear News.

Порівняно з іншими методами перетворення радіоізотопної енергії з низьким ККД (<10%), цей акумулятор має найвищий рівень загальної ефективності на сьогоднішній день. Це показує, що комерційний випуск радіоізотопних джерел енергії наступного покоління можливий, вважають вчені.

Компанія стверджує, що її крихітний пристрій розміром з монету може забезпечувати потужність у десятки міліватів протягом понад 100 років. Також повідомляється, що технологію легко можна масштабувати і в майбутньому виробляти широкий діапазон електроенергії: від нановат до кіловат і більше. Батарейку можна буде застосовувати для живлення імплантованих медичних пристроїв, глибоководних, космічних, мікромережевих енергетичних систем тощо.

Вчені стверджують, що їм для виробництва тієї ж кількості енергії, що й для інших процесів перетворення, потрібно менше радіоізотопів. Крім того, порівняно з попередніми методами, що допускають лише обмежений вибір, їхній новий метод пропонує значно ширший діапазон вибору радіоізотопних матеріалів.

“Наша мета — налагодити випуск продукту і почати нову главу в історії революційних рішень зі зберігання ядерної енергії”, — сказав генеральний директор Infinity Power Дже Квон.

Атомні батареї, також відомі як радіоізотопні батареї, працюють за принципом використання енергії, що виділяється під час розпаду ядерних ізотопів, і її переведення в електричну енергію за допомогою напівпровідникових перетворювачів. На відміну від інших типових перетворювачів, Infinity Power у своїй батареї використовує новий електрохімічний склад.

Ольга Степанова

Recent Posts

Навіть голуби і коти харчуються краще: яку пенсію ви отримаєте, якщо працюєте за “мінімалку”

Ні для кого не секрет, що в Україні пенсійні виплати для кожного пенсіонера визначаються індивідуально.…

8 хв. ago

У Медведчука та Марченко вирішили відібрати два літаки, яхту і чимало іншого

До Вищого антикорупційного суду подано заяву на конфіскацію майна Віктора Медведчука та його дуржини Оксани Марченко. Про це повідомили в…

17 хв. ago

Північні корейці можуть принести в Україну досвід “тунельних воєн”

Військове командування України вважає, що північні корейці, яких Кім направить Путіну як підтримку, зможуть застосовувати в Україні…

28 хв. ago

Дрейфують крижини та сипле град: Росію накрив потужний ураган “Орхан”

У п'ятницю, 5 липня, після кількох днів сильної спеки в Росії Московську область накрила негода…

37 хв. ago

“Цілком очікувана лажа”: експерт оцінив ефективність БПЛА “Ланцет” на війні в Україні

Російська компанія Zala повідомила, що її баражувальні боєприпаси "Ланцет" з початку повномасштабного вторгнення вразили 2…

47 хв. ago

Кабмін дозволив ОСББ купувати генератори за програмою «Доступні кредити»

Кабінет Міністрів розширив дію програми «Доступні кредити» на придбання генеруючих установок об'єднаннями співвласників багатоквартирних будинків…

57 хв. ago