Розбагатів на людському горі: вчені знайшли скарби польського афериста XVIII століття (фото)

У Свентокшиських горах у Польщі дослідники виявили скарб монет, пов’язаних з Антонієм Яцевичем, який на початку XVIII століття переконував людей, що може зцілювати хвороби завдяки благословенню Діви Марії. В часи його діяльності Республіка Польща мала сильний спалах чуми з піком з 1708 по 1712 рік, пише HeritageDaily.

Свентокшиські гори мали релігійне значення і їх називали “горами Святого Хреста” на честь реліквії з монастиря на Лисій Горі, яка вважалася частиною хреста, на якому розп’яли Ісуса Христа.

Скит Яцевича, розташований у Свентокшиських горах, став осередком надії для тих, хто шукав порятунку від спустошливої чуми. Люди стікалися до нього, вірячи в його нібито зв’язок із Богом. Його харизма і хитрість перетворили його обман на прибуткову справу, і в його казну потекли щедрі пожертви.

Фото: Świętokrzyska Exploration Group

Яцевич укріпив свій скит, перетворивши його на фортецю, яку охороняли озброєні люди. Однак його обман не залишився непоміченим владою. Після арешту і подальшої втечі з в’язниці він продовжував свої махінації, поки його нарешті не затримали і засудили до довічного ув’язнення.

Століття потому, натхненна розповідями про подвиги Яцевича, команда дослідників з дозволу природоохоронних органів обшукала місцевість і натрапили на скарб монет, датованих XVII-XVIII століттями.

Серед монет виявили золотий гамбурзький дукат 1648 року, прикрашений зображенням Богоматері з немовлям, який, ймовірно, носили як медальйон. Учені припускають, що знайдені речі були пожертвами, зробленими Яцевичу в обмін на зцілення.

Скарб, який зараз знаходиться під опікою Історико-археологічного музею, чекає на подальше вивчення та аналіз. Дослідники сподіваються, що вивчення цих артефактів дасть більше відповідей про минуле цього місця, як розповів Войцех Сіудовський з Воєводського управління охорони пам’яток у Кельце.

Ольга Степанова

Recent Posts

Осінь-2024: модні пальта і куртки – стилістка показала трендові образи

Після спекотного вересня осінь-2024 принесла прохолодний жовтень, і футболки з сорочками поступилися місцем теплішим речам…

5 хв. ago

Нардеп вигадав нову роботу для жінок у ЗСУ: служити, але без автоматів

Український депутат Олександр Федієнко запропонував нові можливості для жінок, які бажають приєднатися до Збройних сил…

18 хв. ago

Лайфхаки для осінньої негоди: як швидко висушити промокле взуття після дощу

Осінні прогулянки можуть принести не лише радість, а й мокрі кросівки чи черевики, особливо якщо…

23 хв. ago

Ізраїль готується до атаки на Іран найближчими днями

Ізраїль готується завдати удару по Ірану найближчими днями, повідомляє Washinhton Post, посилаючись на джерела серед…

27 хв. ago

Де шукати сонце взимку: Ідеальні місця для зимової відпустки

Із настанням зимових холодів багато українців починають мріяти про теплі країни. Пошуки зимового сонця стають…

32 хв. ago

Принц Гаррі вразив своїх фанатів серфінгом у Каліфорнії

Принц Гаррі знову в центрі уваги — цього разу на хвилях узбережжя Каліфорнії. У Мережі…

49 хв. ago