Потужний сонячний спалах може спричинити полярне сяйво на магнітну бурю на Землі

На Сонці знову стався спалах високого класу X. Експерти прогнозують, що це може викликати полярне сяйво від п’ятниці (13 вересня) і до неділі (15 вересня). 

За словами науковців, цей тиждень був дуже насичений сонячною активністю. Потужні спалахи на розпеченій зірці досягли найпотужнішого класу, що вплинуло на смуги зв’язку в Африці, Європі та деяких частинах Азії, а також це може спричинити у цих районах полярне сяйво, пише Space.com. 

За словами експертів, сонячні спалахи класу X є найпотужнішими і часто супроводжуються повною або частковою втратою високочастотних (HF) радіосигналів на нашій планеті. 

Синоптики з Центру прогнозування космічної погоди NOAA продовжуватимуть аналізувати дані, щоб підтвердити, скільки ще викиду корональної маси (CME) може досягти магнітного поля Землі як від спалаху класу X, так і від групи спалахів класу M (другі за потужністю), які були згенеровані раніше.

Експерти наголошують, коли область сонячної плями випускає сонячний спалах, CME віддаляється від сонячної корони. Коли вони спрямовані на Землю, ми відчуваємо удари через кілька днів. У метеочутливих людей може погіршитись самопочуття.

Центр прогнозування космічної погоди (SWPC) повідомив, що від вечора п’ятниці та впродовж усіх вихідних шукачі полярного сяйва мусять уважно стежити за вечірнім небом, яке може подарувати різнобарвні космічні переливи.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

4 години ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

4 години ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

4 години ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

5 години ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

5 години ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

5 години ago