Потужний сонячний спалах може спричинити полярне сяйво на магнітну бурю на Землі

На Сонці знову стався спалах високого класу X. Експерти прогнозують, що це може викликати полярне сяйво від п’ятниці (13 вересня) і до неділі (15 вересня). 

За словами науковців, цей тиждень був дуже насичений сонячною активністю. Потужні спалахи на розпеченій зірці досягли найпотужнішого класу, що вплинуло на смуги зв’язку в Африці, Європі та деяких частинах Азії, а також це може спричинити у цих районах полярне сяйво, пише Space.com. 

За словами експертів, сонячні спалахи класу X є найпотужнішими і часто супроводжуються повною або частковою втратою високочастотних (HF) радіосигналів на нашій планеті. 

Синоптики з Центру прогнозування космічної погоди NOAA продовжуватимуть аналізувати дані, щоб підтвердити, скільки ще викиду корональної маси (CME) може досягти магнітного поля Землі як від спалаху класу X, так і від групи спалахів класу M (другі за потужністю), які були згенеровані раніше.

Експерти наголошують, коли область сонячної плями випускає сонячний спалах, CME віддаляється від сонячної корони. Коли вони спрямовані на Землю, ми відчуваємо удари через кілька днів. У метеочутливих людей може погіршитись самопочуття.

Центр прогнозування космічної погоди (SWPC) повідомив, що від вечора п’ятниці та впродовж усіх вихідних шукачі полярного сяйва мусять уважно стежити за вечірнім небом, яке може подарувати різнобарвні космічні переливи.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

WSJ: Путін перебуває під тиском

За кілька місяців до «інавгурації» президента Володимира Путіна у травні 2024 року представники Міноборони РФ…

18 хв. ago

Експертка спрогнозувала, яким буде курс долара до кінця року

Фінансова експертка Олена Сосєдка розповіла, що фінансова підтримка Міжнародного валютного фонду допоможе стабілізувати ситуацію на…

33 хв. ago

В Ірпені з п’ятого поверху гуртожитку вистрибнув голий чоловік. ВІДЕО

Про це повідомляють місцеві Telegram-канали. За даними очевидців, після падіння «трюкач» вижив, але зламав кінцівки.…

48 хв. ago

Стало відомо, яким буде щомісячний платіж за економічне бронювання від мобілізації

Щомісячний платіж за економічне бронювання від служби в українській армії складатиме для чоловіків 20-30 тисяч гривень. Про…

1 годину ago

Повістки в Україні вручатимуть по-новому: що хочуть змінити

В Україні продовжується процес вручення повісток військовозобов'язаним чоловікам через повномасштабну війну. Наразі цей документ можуть виписати у…

1 годину ago

Хризантеми восени: як правильно висаджувати квіти

Хризантеми вважаються окрасою будь-якої ділянки. Коли вже все відцвіло, вони можуть бути яскравим промінцем на…

1 годину ago