Мегацунамі змусило Землю вібрувати дев’ять днів, – дослідження

У вересні минулого року на сході Гренландії обвалилася гірська вершина заввишки 1,2 кілометра. Це призвело до сплеску води у фіорді, через що коливання дійшли аж до земної кори.

Як пише Sky News, дослідники виявили, що обвалення гірської вершини сталося через витончення льодовика біля підніжжя гори через зміну клімату.

Нове явище, що почалося над фіордом Діксон на сході Гренландії, повністю спантеличило вчених, каже співавтор дослідження доктор Стівен Хікс.

“Це перший випадок, коли вихлюпування води було зафіксовано як коливання земної кори, що поширюються по всьому світу і тривають кілька днів”, – сказав доктор Хікс.

Він пояснив, що сейсмометри можуть реєструвати різні джерела, що відбуваються на поверхні Землі. Однак ніколи раніше не реєстрували таку тривалу, глобально поширювану сейсмічну хвилю, що містить тільки одну частоту коливань.

“Наше дослідження дивовижним чином підкреслює складні взаємозв’язки між зміною клімату в атмосфері, дестабілізацією льодовикового льоду в кріосфері, рухом водойм у гідросфері та твердою корою Землі в літосфері”, – кажуть учені.

Танення льодовиків може спричинити мегацунамі – що відомо

Учені-кліматологи спантеличені тим, що танення льодовиків у Гренландії, яке спричиняє масивні зсуви ґрунту, може призвести до появи мегацунамі заввишки понад 100 метрів.

“Очевидно, що відступ льодовиків, які раніше заповнювали цілі долини, і танення вічної мерзлоти призводять до збільшення зсувів. Зміна клімату прискорює танення льодовиків і, отже, може збільшити ризик мегацунамі”, – кажуть учені.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

4 години ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

4 години ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

4 години ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

5 години ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

5 години ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

5 години ago