Мегацунамі змусило Землю вібрувати дев’ять днів, – дослідження

У вересні минулого року на сході Гренландії обвалилася гірська вершина заввишки 1,2 кілометра. Це призвело до сплеску води у фіорді, через що коливання дійшли аж до земної кори.

Як пише Sky News, дослідники виявили, що обвалення гірської вершини сталося через витончення льодовика біля підніжжя гори через зміну клімату.

Нове явище, що почалося над фіордом Діксон на сході Гренландії, повністю спантеличило вчених, каже співавтор дослідження доктор Стівен Хікс.

“Це перший випадок, коли вихлюпування води було зафіксовано як коливання земної кори, що поширюються по всьому світу і тривають кілька днів”, – сказав доктор Хікс.

Він пояснив, що сейсмометри можуть реєструвати різні джерела, що відбуваються на поверхні Землі. Однак ніколи раніше не реєстрували таку тривалу, глобально поширювану сейсмічну хвилю, що містить тільки одну частоту коливань.

“Наше дослідження дивовижним чином підкреслює складні взаємозв’язки між зміною клімату в атмосфері, дестабілізацією льодовикового льоду в кріосфері, рухом водойм у гідросфері та твердою корою Землі в літосфері”, – кажуть учені.

Танення льодовиків може спричинити мегацунамі – що відомо

Учені-кліматологи спантеличені тим, що танення льодовиків у Гренландії, яке спричиняє масивні зсуви ґрунту, може призвести до появи мегацунамі заввишки понад 100 метрів.

“Очевидно, що відступ льодовиків, які раніше заповнювали цілі долини, і танення вічної мерзлоти призводять до збільшення зсувів. Зміна клімату прискорює танення льодовиків і, отже, може збільшити ризик мегацунамі”, – кажуть учені.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

Гірка правда: фахівець розкрив, як українцям “замилюють очі” щодо опалення та електрики

Олег Попенко, голова союзу споживачів комунальних послуг, детально розповів про плани встановлення когенераційних установок у…

2 хв. ago

Чоловік відмовився поступитись місцем людині з інвалідністю: у мережі йому «аплодують стоячи»

Чи не в кожного досвідченого мандрівника хоча б раз у житті просили помінятися місцями. Причини можуть…

14 хв. ago

Росія сховала за кордоном мільярди доларів, які неможливо заморозити, — аналітик

Навіть всупереч міжнародним санкціям, за час повномасштабного вторгнення РФ в Україну, російським резидентам вдалося накопичити…

28 хв. ago

Ціни на оренду житла “злетіли до небес”: скільки коштує квартира у Києві, Львові та Дніпрі

Бум на житло в Україні. Вартість оренди суттєво зросла разом із попитом. Окрім початку навчального року,…

40 хв. ago

У РФ у районі золотовидобувної ділянки розбився вертоліт з бізнесменами: подробиці (фото)

У Амурській області Росії сталася авіакатастрофа за участю легкого багатоцільового гелікоптера Robinson R66. Це сталося…

50 хв. ago

“Послам приготуватися?”: Безугла проситься до комітету Ради з зовнішньої політики

Народна депутатка Мар'яна Безугла написала заяву про звільнення з посади заступника голови Комітету з питань нацбезпеки, оборони…

1 годину ago