На Землі отримали інопланетне повідомлення з Марса: через рік його вдалося розшифрувати

Вчені з Інституту SETI (США) давно намагаються отримати сигнал від потенційного позаземного розуму. Для того, щоб підготувати землян до отримання справжнього повідомлення від потенційних інопланетян торік було створено проєкт A Sign In Space. У рамках цього проєкту було створено закодоване повідомлення, яке імітувало інопланетний сигнал, і його відправили справді з іншої планети, а саме з Марса. Вчені запропонували звичайним людям спробувати розшифрувати цей сигнал і через рік після його отримання, це вдалося, пише IFLScience.

Повідомлення, яке імітувало інопланетний сигнал, було надіслано на Землю з орбітального апарату Trace Gas Orbiter, який обертається навколо Марса 24 травня 2023 року. Через 16 хвилин цей сигнал вловили кілька радіотелескопів на Землі. На заклик учених узяти участь у розшифровці отриманого сигналу відгукнулося кілька тисяч людей з усього світу. Автором повідомлення була Даніела де Пауліс, яка співпрацює з Інститутом SETI, і саме їй нещодавно надіслали розшифрування сигналу батько та донька, які побажали не називати свої справжні імена.

Повідомлення, яке імітувало інопланетний сигнал, було надіслано на Землю з орбітального апарату Trace Gas Orbiter, що обертається навколо Марса 24 травня 2023 року Фото: ESA

Вони вивчили зашифроване повідомлення, розглядаючи можливість того, що воно пов’язане з відомою обчислювальною моделлю під назвою клітинний автомат. Популярною версією цієї моделі є гра “Життя”, яку понад 50 років тому придумав математик Джон Конвей.

У цій моделі пікселі можна вважати “живими” або “мертвими” і вони можуть розвиватися за певними правилами. Модель може створювати складні сценарії, які розвиваються на основі базових правил, і її використовували для переходу від безглуздого повідомлення, сповненого одиниць і нулів (тобто живих або мертвих пікселів), до виявлення осмисленого повідомлення.

Виявилося, що в інопланетному сигналі зашифровано зображення п’яти амінокислот Фото: IFLS

Для цього було використано платформу для розробки ігор Unity і повідомлення перетворили 6625 разів, щоб перетворити двійковий код на щось зрозуміле. Виявилося, що в інопланетному сигналі зашифровано зображення п’яти амінокислот. Ці найважливіші для життя молекули представлені блоками з різної кількості пікселів. Один для водню, шість для вуглецю, сім для азоту і вісім для кисню.

Але насправді на цьому експеримент не закінчився. Де Пауліс тепер пропонує висловити свою думку щодо того, чому допис має такий сенс і чому зображені саме 5 амінокислот? За цим посиланням можна долучитися до обговорення та висловити свою думку. До речі, протягом року науковці отримали понад 54 тисячі варіантів розшифровки сигналу з Марса.

Ольга Степанова

Recent Posts

Путін назвав талібів союзниками у боротьбі з тероризмом (відео)

Керівництво Афганістану є союзником Росії в боротьбі з тероризмом. Про це сьогодні, 4 липня, заявив…

5 хв. ago

Йшли впритул до ворога: 3 ОШБр могла просунутись вперед на кілометри

Бійці Третьої штурмової бригади ЗСУ штурмували окопи ЗС РФ на кордоні Харківської та Луганської областей. На відео…

8 хв. ago

“Вже виїхав”: Залужний скоро почне виконувати обов’язки посла у Британії

Колишній головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний уже вирушив до Великої Британії та найближчим часом почне свою…

19 хв. ago

Поки ТЦК гребуть усіх: Зеленський розповів гірку правду про ЗСУ

У Збройних Силах України є 14 бригад без зброї, оскільки вона досі не прийшла від…

21 хв. ago

Омолоджуючі відтінки одягу, які миттєво освіжають образ жінки

Правильно підібравши вбрання жінка може виглядати набагато молодшою ​​за свій справжній вік. Особливу увагу стилісти…

27 хв. ago

Зайнялись криміналом: колишній співробітник СБУ та прокурор викрадали людей

У Обухівському райсуді Київської області вже скоро розпочнеться розгляд не зовсім типової справи щодо членів…

29 хв. ago