Людство на порозі створення синтетичного життя: вчені зробили прорив

Згідно з теорією, життя з’явилося, коли РНК почала мимовільно відтворювати себе. Тепер же вчені стверджують, що їм вдалося відтворити частину цього процесу в лабораторії, пише Futurism.

Автори дослідження створили молекулу РНК, яка копіює інші типи РНК, що наближає науку до створення умов раннього земного життя в лабораторії. Експерти з Інституту біологічних досліджень Солка озброїлися теорією, згідно з якою до появи ДНК і білків, РНК існувала як вихідний інгредієнт у так званому “первинному супі”.

У рамках експерименту вдалося створити лабораторну молекулу РНК, яка змогла точно скопіювати інші, що призвело до функціонування ферменту. Такий прорив дає можливість вченим вивчити найбільш ранні еволюційні стадії життя.

Голова інституту та співавтор дослідження Джеральд Джойс каже, що хоча створена молекула ще не самовідтворюється, вона вже є величезним кроком до створення життя в лабораторії.

Якщо в підсумку вченим вдасться створити РНК, яка буде самовідтворюватися, каже Джойс, тоді вона по праву може називатися життям.

“Саме таким шляхом життя може виникнути в лабораторії. Та й, у принципі, де завгодно у Всесвіті”, — каже голова інституту.

Для того, щоб почалася дарвінівська еволюція, РНК повинна була почати створення дуже близьких до оригіналу копій. У цьому процесі можуть з’являтися помилки або іншими словами, мутації. Кожна наступна копія дедалі більше відрізнятиметься від оригіналу, доки не стане зовсім несхожою на вихідний матеріал.

Водночас точне копіювання РНК не спрацює, оскільки не зможе забезпечувати мутацій, що сприяють розвитку. Для того, щоб отримати потрібну кількість мутацій, Джойс і його команда створили РНК, яка копіює так звану “РНК-молот”, що розщеплює молекули.

Якщо ж дослідникам все ж таки вдасться створити штучне життя в лабораторії, прорив обов’язково порушить етичні питання, пов’язані з синтетичними формами життя.

Ольга Степанова

Recent Posts

Є ризик втрати Торецька і Нью-Йорка: DeepState повідомив про невтішне становище 206 ОБ ТрО

Моніторинговий проєкт DeepState повідомив про важке становище 206 батальйону ТрО. Наслідками ситуації, що склалася, може стати…

7 години ago

“Людина, яку запихнули в бусик, не буде воювати”: командир ЗСУ різко висловився про мобілізацію

Людина, яку запихнули, ногами забили в бусик — вона не буде воювати. Вона зробить все що завгодно,…

7 години ago

Військові змушені купувати за власні кошти те, що зараз без проблем отримує поліція

Військовий Ігор Луценко повідомив, що з весни цього року спостерігає у найбільших містах чудові новенькі…

8 години ago

Кожен третій росіянин схвалює ядерний удар по Україні — опитування

Понад третина російських громадян вважають “виправданим” у війні проти України застосування ядерної зброї. Про це свідчать результати…

8 години ago

Які документи мобілізованому мають видати в ТЦК

Мобілізаційний процес в Україні набрав нових обертів після ухвалення нового законопроєкту про мобілізацію. Це зумовлено необхідністю…

8 години ago

Як вибрати ідеальний головний убір на літо 2024

Літній сезон 2024 обіцяє бути особливо спекотним, і в таку погоду неможливо обійтися без головного…

8 години ago