Україну накриє найяскравіший зорепад року: що відомо

У небі над Україною можна буде побачити найяскравіший у році метеоритний дощ Персеїди, пік якого очікується у ніч на вівторок, 13 серпня. Про це пише The Guardian.

Метеоритні дощі Персеїди активні з середини липня і, як очікується, триватимуть щонайпізніше до кінця серпня. 

Персеїди найкраще видно у північній півкулі, де розташована Україна, особливо перед світанком. Цього року спостерігачам доведеться змагатися зі світлом Місяця, який буде наполовину заповнений у ніч піку опадів. Однак, за даними Sky & Telescope, Місяць зайде до півночі, тому рано вранці буде достатньо темно для перегляду.

Старший астроном з Королівської обсерваторії в Грінвічі Ед Блумер розповів, що спостерігати зорепад можна не тільки в пікову ніч, але й за кілька днів до та після цього. За його словами, погода та освітлення на місці будуть важливішими, ніж точна дата піку.

Метеоритні дощі відбуваються щороку в один і той же час і можуть тривати кілька днів або тижнів. Але існує лише невелика ймовірність, коли кожна злива досягає свого піку, а саме – коли Земля досягає найщільнішої частини космічного сміття. Пік – найкращий час, щоб побачити зливу. Зі сторони спостерігачів на Землі, здається, що метеори прилітають з одного місця на небі.

Персеїди – це один із найвідоміших метеорних потоків, який щорічно відбувається в серпні. Цей потік пов’язаний із кометою Свіфта-Туттля, і його можна спостерігати вночі, коли Земля проходить через хвіст комети. Пік Персеїд зазвичай припадає на 11-13 серпня. У ці дні можна побачити до 60-100 метеорів на годину за умов ідеального неба.

Щоб побачити зорепад, краще вийти на вулицю вночі, знайти темне місце подалі від міського освітлення і не дивитися на телефони. Іноді можна побачити особливо яскраві метеори, так звані «вогняні кулі», які можуть горіти кілька секунд.

Ольга Степанова

Recent Posts

Розкрито ланцюжки виробництва і поставок іранських “Шахедів” для ЗС РФ (інфографіка)

Україна запровадила санкції проти 40 юридичних та 6 фізичних осіб, у відповідь на передачу Іраном…

7 хв. ago

В яких органах влади найбільше зростуть зарплати (список)

Найбільше зросте фонд оплати праці у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі та в Бюро економічної безпеки Проєктом…

16 хв. ago

Перевірки пройдуть усі: за що газова служба може оштрафувати на 100 тис. грн

В Україні тривають перевірки газового обладнання. Фахівці газових служб також перевіряють лічильники. Такі інспекції можуть призвести…

24 хв. ago

Належить не тому виду: у школі учневі дозволили “стати вовком” (фото)

Учневі школи в Шотландії дозволили ідентифікувати себе вовком, оскільки дитина страждає від "видової дисфорії", коли…

33 хв. ago

Кадиров похвалився ще двома Cybertruck, які відправив на війну проти України

Лідер Чечні Рамзан Кадиров заявив, що відправив на фронт ще два автомобілі Cybertruck, яких нібито "не…

42 хв. ago

Деякі пенсіонери можуть отримувати дві виплати одразу: умови

В Україні існують різні тарифи на електроенергію, включно з багатозонними та спеціальними тарифами для будинків…

50 хв. ago