Одеса може піти під воду: як скоро катастрофа дістанеться і нас

Науковці з National Geographic створили модель, яка демонструє, як виглядатиме Земля після повного танення всіх льодовиків, і зазначають, що це призведе до серйозних змін, зокрема в Україні. Якщо льодовики зникнуть, рівень світового океану підніметься на 66 метрів, що загрожує затопленням багатьох міст та регіонів.

“На Землі є понад 20,8 млн куб. км льоду, і деякі вчені стверджують, що для його повного розтанення знадобиться більш ніж 5000 років. Однак збільшення викидів вуглецю в атмосферу може призвести до пришвидшеного танення льодовиків. Це може перетворити планету на місце без льоду, з середньою температурою приблизно 27 °C порівняно з нинішніми 14 °C.”, – стверджують науковці.

Льодовики тануть, iStock/HRAUN

У Північній Америці танення льодовиків загрожує затопленням штатів Флорида, а також значних частин західного та східного узбережжя. Наприклад, в Сан-Франциско пагорби стануть островами, а Центральна долина перетвориться на затоку.

Південна Америка також постраждає, з підвищенням рівня у річках Амазонка та Парагвай, внаслідок чого буде затоплений Буенос-Айрес і прибережні райони інших країн.

В Африці зміни будуть менш помітними, хоча з підвищенням температури частина континенту стане непридатною для життя. Міста Єгипту, такі як Александрія і Каїр, також можуть бути затоплені через наближення Середземного моря.

Найбільше катастрофа вплине на Європу та, зокрема, на Україну. Частини Данії, Лондон та Венеція опиняться під водою. В Україні півострів Крим стане островом, а Одеса та інші прибережні міста Чорного моря також будуть затоплені, внаслідок чого Чорне та Азовське моря сильно розширяться.

Ольга Степанова

Recent Posts

На замітку господиням: 3 помилки, які зіпсують пасту карбонара

Під час приготування пасти карбонари чи болоньєзе можна допустити деякі помилки, які зіпсують смак страви.…

9 хв. ago

ЄС закликав виконати ордери на арешт Путіна

Євросоюз закликав усі держави, які ратифікували Римський статут, виконувати свої зобов'язання. Зокрема йдеться про арешт…

22 хв. ago

Чи може ТЦК передати повістку через родичів: юрист дав пояснення

Військовослужбовці ТЦК не можуть передати повістку військовозобов'язаному через родичів. Якщо це сталося, то документ не…

37 хв. ago

Експерти пояснили небажання Путіна оголошувати нову хвилю мобілізації

Росія наразі не планує оголошення нової хвилі мобілізації в короткостроковій або середньостроковій перспективі, оскільки президент…

37 хв. ago

Стало відомо, хто може отримати пенсію загиблого військового

Попри війну, українці продовжують отримувати пенсії та соціальні виплати. В Україні існує декілька видів пенсії,…

49 хв. ago

На Троєщині стали трамваї: що сталося?

У Деснянському районі Києва через технічні причини зупинилися трамваї. Про це повідомляє «Київпастранс». Зокрема, йдеться про маршрути…

1 годину ago