Новини науки

Частина Землі втрачає зв’язок після найпотужнішого вибуху на Сонці

На нашому світилі стався потужний спалах Х-класу, який вплинув на деякі регіони нашої планети.

Космічний апарат NASA під назвою “Обсерваторія сонячної динаміки” зафіксував появу на Сонці спалаху X-класу, який є найпотужнішим енергетичним вибухом, можливим на нашій зірці. Випромінювання, яке досягло Землі, спричинило короткочасне відключення радіозв’язку на двох континентах, пише Space.

9 лютого в сонячній плямі AR3576, де відбуваються сонячні спалахи, виник один з найпотужніших спалахів на Сонці, який відноситься до класу X3.4.

Сонячні спалахи виникають, коли магнітна енергія накопичується в сонячній атмосфері і вивільняється у вигляді сильного викиду електромагнітного випромінювання. Усі спалахи поділяються на 5 класів, найпотужнішими з яких є спалахи класу X. Кожен наступний клас спалахів має в десять разів меншу потужність, ніж попередній. За класом X у порядку зменшення вибухової потужності йдуть класи M, C, B і A. Усі спалахи цих класів мають цифрове позначення від 1 до 10, яке вказує на їхню потужність. Лише спалахи класу Х не мають числових обмежень, тобто можуть бути класу Х11 і так далі.

9 лютого один з найпотужніших спалахів на Сонці, який належить до класу X3.4, з’явився в сонячній плямі AR3576, де відбуваються сонячні спалахи: Скріншот

За словами фізика Кіта Стронга, який вивчає Сонце, спалах також спричинив викид корональної маси, або плазми, в космос. Але пляма AR3576 не була спрямована на Землю, і тому, враховуючи швидкість плазми в космосі, вона могла б досягти Землі 11 лютого, але цього не сталося. Якби плазма врізалася в магнітне поле Землі, це спричинило б надзвичайно сильну геомагнітну бурю на планеті. Такі бурі провокують перебої в роботі супутників на орбіті та енергетичної інфраструктури на Землі. За словами Стронга, нам просто пощастило, що сонячна плазма пролетіла повз Землю.

Хоча нам і пощастило в цьому плані, Земля не уникла негативного впливу сонячної активності. Електромагнітне випромінювання, вивільнене в результаті спалаху X3.4, досягло Землі всього за 8 хвилин. В результаті верхні шари атмосфери планети були іонізовані, що призвело до короткочасного зникнення радіозв’язку в Південній Америці, Африці та над південною частиною Атлантичного океану.

Сонце стає все більш активним у міру наближення до свого сонячного максимуму, який, як очікується, відбудеться цього року. Це період в 11-річному сонячному циклі, коли Сонце виробляє багато вибухів і викидів плазми.

Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

1 годину ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

1 годину ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

1 годину ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

1 годину ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

1 годину ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

1 годину ago