SpaceX успішно запустила історичну місію Polaris Dawn на чолі з мільярдером Айзекманом

Компанія SpaceX успішно запустила корабель Crew Dragon, на борту якого перебувають чотири астронавти у межах історичної місії Polaris Dawn. Американський мільярдер Джаред Айзекман планує здійснити перший приватний вихід у відкритий космос і полетіти далі, ніж будь-хто з часів польотів NASA “Аполлон” на Місяць, пише Associated Press.

Якщо все піде за планом, то це буде перший випадок, коли приватні особи здійснять вихід у відкритий космос, проте вони не будуть ризикувати виходити за межі капсули. 

“Вихід у відкритий космос, який вважається однією з найризикованіших частин космічних польотів, був винятково справою професійних астронавтів, відколи колишній Радянський Союз відкрив люк у 1965 році, а за ним і США. Сьогодні вони регулярно здійснюються на Міжнародній космічній станції”, – нагадали у виданні.

Відомо, що Айзекман разом з інженерами SpaceX та колишнім пілотом винищувачів ВПС США Thunderbird, стартували на світанку на борту ракети SpaceX Falcon 9 з Флориди. Вихід у відкритий космос запланований на четвер, в середині п’ятиденного польоту.

Однак спершу пасажири планують вийти за межі Міжнародної космічної станції – на висоту 1400 кілометрів, що перевершить рекорд обльоту Землі, який було встановлено під час проєкту NASA “Джеміні” у 1966 році. 

“Ми міцно обіймаємо вас із землі. Нехай ви увійдете в історію і повернетеся додому живими і неушкодженими”, – зазначив по радіо директор запуску Френк Мессіна після того, як екіпаж досягнув орбіти.

“Ми не вирушили б у цю подорож, якби всі 14 000 співробітників SpaceX і всі інші не підтримували нас”, – відповів Айзекман.

Зазначається, що ключовою метою операції є перевірка нового скафандра SpaceX для виходу у відкритий космос, який візуально схожий на знайомий чорно-білий костюм компанії, який одягається тільки всередині космічного корабля.

Дмитрук Андрій

Recent Posts

“Корисний і не містить калорій”: Мішель Обама випустила безалкогольний напій

У мережі став вірусним відеоролик за участю Мішель Обами. Покупці одного з магазинів самообслуговування торгової мережі…

39 секунд ago

У Москві в руках чоловіка вибухнув ґаджет під час атаки на “Хезболлу”

У середу, 18 вересня, коли в Лівані відбулася друга хвиля вибухів пристроїв зв’язку, внаслідок якої…

18 хв. ago

Тарифи на воду в Україні можуть зрости: що про це відомо

В Україні існує необхідність у збільшенні тарифів на водопостачання та водовідведення.  Про це повідомив президент Асоціації, заступник гендиректора "Київводоканалу"…

25 хв. ago

Ніж у спину Путіна: союзниця Росії передає Україні боєприпаси – Reuters

Індійські виробники зброї продавали європейським країнам артилерійські снаряди, а ті передавали їх Україні. Нью-Делі не втручається, щоб…

30 хв. ago

Нардеп Юрій Камельчук написав заяву про вихід зі “Слуги народу”: які причини

Народний депутат Юрій Камельчук, який обрався до Верховної Ради від "Слуг народу", вирішив написати заяву…

35 хв. ago

Бійці ЗСУ без жодного пострілу захопили село в Курській області: подробиці

В Курській області Збройні сили України захопили населений пункт Ольговка без жодного пострілу. Вони зайшли…

37 хв. ago