Перші люди в Європі жили на території сучасної України: археологи знайшли докази

Археологічні знахідки свідчать, що перші люди на європейському континенті оселилися на території, яка сьогодні належить Україні. Про це йдеться у дослідницькому звіті, опублікованому на сторінках авторитетного наукового видання Nature.

Зазначається, що ще у 1970-роках поблизу селища Королево на Закарпатті археологи виявили стоянку первісної людини. Знайдені тут кам’яні знаряддя вивчалися кількома дослідницькими групами. Хоча наукова важливість стоянки біля Королевого була визнана вже давно, головним питанням було датування найнижчих, тобто найбільш ранніх шарів з артефактами.

В новому дослідженні науковці використали два методи датування поховання за допомогою космогенних нуклідів і дійшли висновку, що вік цих знахідок становить орієнтовно 1,42 мільйона років.

Таким чином, стоянка первісних людей біля Королево є найдавнішою в Європі. Принаймні серед тих стоянок, які вдалося надійно датувати. Також закарпатська стоянка гомінідів доповнює просторовий і часовий розрив у знаннях науковців – між появою перших людей на Кавказі приблизно 1,85–1,78 мільйона років тому та появою людей у південно-західній Європі приблизно 1,2–1,1 мільйона років тому. 

“Наші висновки підтверджують гіпотезу про те, що Європа була колонізована зі сходу, а наш аналіз придатності середовища існування показує, що ранні гомініни використовували теплі міжльодовикові періоди, щоб розселитися у вищих широтах і відносно континентальних місцях, таких як Королево, задовго до середньоплейстоценового переходу”, – йдеться у публікації.

Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

57 хв. ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

58 хв. ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

60 хв. ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

1 годину ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

1 годину ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

1 годину ago