Учені створили капсулу, яка витримає ядерне випробування за температури 750°С

Капсули, створені в INL (Велика Британія), пройдуть випробування на опромінення наприкінці цього року в Національній лабораторії Айдахо (IDL) у США, пише interestingengineering.com.

Капсули складаються з 578 зразків конструкційних матеріалів, включно з удосконаленою сталлю і різними формами графіту. Дослідницькі групи з обох країн спробують зрозуміти, як кожен зразок реагує на нейтронне опромінення і високі температури, щоб оцінити їхнє потенційне використання в удосконалених ядерних реакторах. Їх можна буде використовувати і у високотемпературних газоохолоджуваних реакторах, які розробляються і впроваджуються обома країнами.

У INL капсули будуть завантажені в найпотужніший у світі випробувальний реактор. Там вони будуть випробувані за температури до 750 градусів за Цельсієм, щоб імітувати умови в удосконаленому реакторі. Після випробувань капсули будуть розібрані в лабораторії Hot Fuel Examination Facility для аналізу поведінки матеріалів. Потім матеріали нададуть для вивчення в Бібліотеці матеріалів NSUF. Бібліотека матеріалів — це відкритий архів, що містить понад 9000 зразків опроміненого ядерного палива та матеріалів у США.

Наукові групи зі США та Великої Британії працюють над цим проєктом, щоб допомогти поліпшити технологію ядерних реакторів для цивільного використання.

Проєкт впроваджено Міністерством енергетики США, Міністерством енергетики Великої Британії в межах двостороннього плану спільних дій зі сприяння дослідженням у галузі ядерної енергетики та обміну ресурсами між двома країнами. Він також спрямований на обмін ресурсами об’єктів ядерної енергетики для вдосконалених енергетичних технологій. У проєкті також беруть участь Національна лабораторія Оук-Рідж, Національна лабораторія Тихоокеанського північного заходу, Університет Пердью, Westinghouse, Національна ядерна лабораторія, Університет Манчестера, Оксфордський університет і Університет Шеффілда.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

Українці з-за кордону не хочуть йти на фронт: яку помилку допустила влада

За 6 днів вербунку до лав "Українського легіону", який формується у Польщі, до нього подали…

49 секунд ago

Меланія Трамп розповіла, за що її вперше відчитав Дональд

54-річна Меланія Трамп, дружина кандидата в президенти США від Республіканської партії Дональда Трампа, розкрила у…

10 хв. ago

В Ірландії українським біженцям більше не надаватимуть безкоштовне житло

З березня 2025 року українським біженцям, які будуть прибувати до Ірландії, не надаватимуть житло. Такі пропозиції…

19 хв. ago

Прихильником звільнення Буданова є глава ОП Єрмак: ЗМІ озвучили причини

Чутки про звільнення керівника ГУР МО Кирила Буданова активно поповзли минулого тижня, і сталося це не просто…

28 хв. ago

На Сонці помітили нові спалахи: чи очікуються магнітні бурі до кінця тижня

Довготривала магнітна буря, яка трималась на Землі тиждень, нарешті потроху знижує свій вплив. Однак астросиноптики попереджають…

37 хв. ago

Від тарифів на газ очі стануть квадратними: як комуналка “спустошить” гаманці

З 2025 року в Україні буде запроваджено єдиний тариф на постачання газу всім споживачам. Проте…

45 хв. ago