Потужний спалах класу Х на Сонці вдарив по Землі: Америка поринула в тишу (відео)

Черговий спалах на Сонця класу Х виник у сонячній плямі AR 3842 у понеділок, 7 жовтня. Викид випромінювання та енергії призвів до відключення радіозв’язку на двох континентах, а також появи полярного сяйва в середніх широтах, пише Space.

Минулого тижня, а саме в четвер, 3 жовтня, в сонячній плямі AR 3842 з’явився спалах класу Х9.05, що призвело до вимкнення радіозв’язку в Європі та Африці. Це був найсильніший спалах на Сонці з 2017 року і найпотужніше виверження випромінювання та енергії в поточному 25-му сонячному циклі, що розпочався 2019 року, як уже писав Фокус .

У цій же сонячній плямі тепер вчені зафіксували появу спалаху класу Х2.1 у понеділок, 7 жовтня, який не був таким сильним, як подія минулого тижня, але все ж він також негативно вплинув на нашу планету.

Спалах на Сонці виник о 22:13 за Києвом і за приблизно 8 хвилин ультрафіолетове випромінювання досягло Землі та призвело до короткочасного відключення короткохвильового радіозв’язку в Північній і Південній Америці, а також над Тихим океаном.

Космічний апарат Solar Dynamics Observatory зафіксував спалах класу Х2.1 на Сонці Фото: NASA

Учені, які спостерігають за космічною погодою, також виявили, завдяки космічним апаратам, що разом із новим спалахом виник корональний викид маси. Поки що невідомо, чи дійде цей потік плазми до Землі, але якщо це станеться, то вже в четвер, 9 жовтня або в п’ятницю, 10 жовтня, можна очікувати на появу геомагнітної бурі на Землі. Річ у тім, що випромінювання переміщається набагато швидше, ніж плазма космосом, через те, що воно летить зі швидкістю світла.

Спалахи на Сонці розподіляють на 5 класів, де спалахи класу А і В є найслабшими і не впливають на нашу планету, а спалахи класу Х — найсильнішими. Між найслабшими і найпотужнішими виверженнями випромінювання знаходяться спалахи класу С і М, а вони найчастіше виникають на Сонці.

Через те, що, як вважають учені, на Сонці настав сонячний максимум, тобто пік активності в поточному сонячному циклі, який триває 11 років, спалахи класу Х виникають набагато частіше.

Що стосується корональних викидів маси, то вони являють собою колосальні виверження плазми, які взаємодіють з магнітним полем Землі і викликають геомагнітні бурі.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

ТЦК “розірве” чергами: штрафи, суди, відстрочка, мобілізація та неминучий призов

Ростислав Кравець, юрист та керівник юридичної фірми «Кравець і партнери», висловив стурбованість щодо нових термінів…

2 хв. ago

Один з найбільших банків Сінгапуру припиняє обслуговувати російські транзакції

Сінгапурська фінансова корпорація OCBC з 1 листопада припиняє операції, пов'язані з Росією. Про це повідомляє Bloomberg. У…

11 хв. ago

Магнітні бурі, прогноз на три дні: чого очікувати від сонячної активності 10-12 жовтня

Прогноз сонячної та геомагнітної активності на 10-12 жовтня 2024 року опублікував Центр прогнозування космічної погоди Національного управління океанічних та…

19 хв. ago

Світ тоне у воді: Сахару затопило, ураган в США, Європа зазнала великої шкоди від повеней

У вересні Східну Європу охопила потужна негода, що призвела до значних природних катастроф: сильні повені в…

28 хв. ago

Цілковитий абсурд: У ВР хочуть підняти військовий збір для самих військових

Голова фінансового комітету парламенту Данило Гетманцев та народні депутати із фракції "Слуга народу" хочуть не…

37 хв. ago

Вже через кілька днів: у ЗСУ попередили, де почнуть активні штурми окупанти

Російські війська можуть розпочати активні штурмові дії на Запоріжжі вже за тиждень. Наразі окупанти проводять…

45 хв. ago