Майже неможливий подвиг: серійним зломщикам дали Нобелівську премію з хімії

Нобелівську премію 2024 року з хімії присуджено тріо вчених, які використовували штучний інтелект, щоб “зламати код” майже всіх відомих білків – так званих хімічних інструментів життя.

Нобелівський комітет відзначив Девіда Бейкера за виконання майже неможливого подвигу зі створення абсолютно нових типів білків. А також Деміса Хассабіса та Джона Джампера – за розробку моделі штучного інтелекту для передбачення складних структур білків. Безліч вчених працювали над вирішенням цієї проблеми впродовж півстоліття, повідомляє CNN.Прогнозування білкових структур інші вчені вже назвали революцію в галузі структурної біології.

Як їм це вдалося – створити новий білок

Бейкер розробив новий білок у 2003 році, і його дослідницька група з тих пір виробляла один творчий білковий продукт за іншим, включаючи білки, які можна використовувати як фармацевтичні препарати, вакцини, наноматеріали та крихітні датчики, повідомив Нобелівський комітет виданню HoustonPublicMedia.

Хассабіс і Джампер створили модель штучного інтелекту, яка змогла передбачити структуру практично всіх 200 мільйонів білків, ідентифікованих дослідниками. Голова Нобелівського комітету з хімії Хайнер Лінке сказав, що вчені давно мріяли передбачити тривимірну структуру білків.

“Чотири роки тому, у 2020 році, Демісу Хассабісу та Джону Джамперу вдалося зламати код білка за допомогою вмілого використання штучного інтелекту. Вони дозволили передбачити складну структуру практично будь-якого відомого білка в природі”, – пояснив Лінке.

Ще одна мрія вчених полягала в створенні нових білків, щоб навчитися використовувати багатофункціональні інструменти природи для наших власних цілей. Цю проблему вирішив Девід Бейкер. Він розробив обчислювальні інструменти, які тепер дозволяють вченим створювати нові білки з абсолютно новими формами та функціями, відкриваючи безмежні можливості для найбільшої користі людини.

Минулого року нагороду з хімії отримали троє вчених за їхню роботу над квантовими точками – крихітними частинками діаметром лише кілька нанометрів, котрі здатні випромінювати дуже яскраве кольорове світло, та застосування яких у повсякденному житті включає електроніку та медичну візуалізацію.

Грошову винагорода розділять не порівну

Нагадаємо, премія, яка вважається вершиною наукових досягнень, передбачає грошову винагороду в розмірі одного мільйона доларів, в даному випадку – на трьох. Половину грошей отримає Девід Бейкер – за так званий обчислювальний дизайн білка, а іншу половину розділять Деміс Хассабіс та Джон М. Джампер з Google DeepMind – за передбачення структури білка, пише IndiaToday.

Рішення щодо вибору вчених, які отримають Нобелівську премію, приймаються щорічно до кінця вересня. Оголошення імені лауреата відбувається щороку в жовтні, а урочиста церемонія вручення премії проходить у день смерті Альфреда Нобеля, 10 грудня.

Цьогорічні оголошення лауреатів Нобелівської премії розпочалися 7 жовтня, коли американці Віктор Амброс і Гері Рувкун отримали премію з медицини. Два батька-засновники штучного інтелекту – Джон Хопфілд і Джеффрі Хінтон – вже також 8 жовтня отримали премію з фізики.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

“Їх потрібно приборкати”: Фіцо назвав журналістів “кровожерливими виродками”

Прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо, який вирізняється своєю проросійською позицією, назвав журналістів великих ЗМІ "кровожерливими виродками". Як пише Politico,…

7 хв. ago

Росіяни скаржаться: Дрони атакували військовий аеродром в Адигеї. ФОТО та ВІДЕО

У РФ у районі станиці Ханська під Майкопом безпілотники атакували військовий аеродром "Ханська". Про це…

12 хв. ago

Білорусь причетна до депортації українських дітей: що про це відомо

Міжнародний кримінальний суд може розслідувати ймовірну участь Білорусі у депортації українських дітей, розповів речник суду…

15 хв. ago

Прочитала в інтернеті: мати намагалася зробити клізму піврічній дитині термометром

Бригада екстреної медичної допомоги на Волині доправила із Каменя-Каширського маму із піврічною дитиною. Зі слів мами, у…

33 хв. ago

Близька подруга Меган Маркл дала рідкісний коментар про герцогиню (фото)

Близька подруга Меган Маркл дала рідкісний коментар про неї. Про це пише Page Six. Герцогиня Сассекська напередодні…

43 хв. ago

Учені вперше склали карту каналізаційної системи мозку людини

Глибоко в ущелинах п'яти людських мозків учені вперше відобразили динамічні складнощі базової "водопровідної мережі", існування якої тільки…

50 хв. ago