Китай відправив на Місяць секретний місяцехід: його випадково помітили на знімках

Китай відправив на Місяць секретний місяцехід разом зі своєю новою місячною місією, невідомий апарат був помічений на свіжих знімках, пише LiveScience.

Загадковий апарат був прикріплений до борту посадкового модуля, який має приземлитися на Місяці наступного місяця. Мета місяцеходу залишається невідомою.

Ще 3 травня Китайська академія космічних технологій (CAST) успішно запустила в космос ракету Long March 5. Таким чином було здійснено перший етап китайської місії “Чан’е-6”. Вона має стати першою в історії місією, яка збере зразки з протилежного боку Місяця і доставить їх на Землю.

Запущена ракета має доставити на Місяць посадковий модуль, який має приземлитися на супутнику Землі на початку червня. Апарат повинен буде зібрати зразки з місячної поверхні, а потім відправити їх назад на Землю в модулі, що повертається. Подібне Китай уже робив у рамках попередньої місії “Чан’є-5”, яка відправила космічний апарат на Місяць 2020 року й успішно доставила зразки місячного ґрунту на Землю через кілька місяців.

Перед запуском цієї нової місії, але вже на інший бік Місяця, було оприлюднено мало подробиць. Повідомлялося тільки те, що місія також має доставити на Місяць корисне навантаження з Франції, Швеції, Італії та Пакистану.

Невідомий місяцехід на колесах Фото: CAST

Уже після запуску ракети, CAST оприлюднило знімки самого посадкового модуля, і користувачі помітили невеликий об’єкт із колесами. Він був прикріплений до бічної панелі посадкового модуля.

“Це схоже на раніше невідомий міні-місяцехід на борту спускового апарата “Чан’е-6”, — написав журналіст Ендрю Джонс, який висвітлює космічну програму Китаю.

Секретний місяцехід прикріплено до посадкового модуля Фото: CAST

Які завдання виконуватиме місяцехід на поверхні супутника Землі залишається незрозумілим. Щоправда, свіжа заява Шанхайського інституту кераміки Китайської академії наук, який надав кілька компонентів для місії “Чан’е-6”, пролила трохи світла на ситуацію. У заяві йдеться про те, що місяцехід обладнаний інфрачервоним спектрометром, але його мета також залишається неясною. З огляду на невеликі розміри робота, а також місячні умови, з якими йому доведеться зіткнутися, вчені вважають, що його завдання на Місяці будуть короткими.

У Китаю вже є місяцехід на зворотному боці Місяця, який приземлився на поверхню супутника 2019 року з місією “Чан’е-4”. Тоді китайці стали першими, кому вдалося успішно посадити космічний апарат на зворотному боці Місяця. Китайський місяцехід уже зробив кілька великих відкриттів, серед яких виявлення загадкових скляних сфер на поверхні Місяця.

Експерти зазначають, що нинішня місія Китаю далеко не перша, яка має незазначене корисне навантаження. Приміром, у рамках місії Tianwen-1 на Марс, що відбулася 2021 року, китайський орбітальний апарат Zhurong, випустив секретні міні-камери для фільмування Червоної планети.

Ольга Степанова

Recent Posts

Мобілізація 2024: термін оновлення даних у ТЦК можуть пролонгувати

Новий закон про посилення мобілізації зобов’язує українців за 60 днів оновити свої військово-облікові дані. Однак цей…

6 хв. ago

Іграшка для мільйонерів: у Bugatti випустили 6 реплік легендарних спорткарів Type 35

Ательє The Little Car Company у співпраці з Bugatti випустили шість унікальних автівок з нагоди…

17 хв. ago

Усик піднявся у рейтингу найкращих боксерів світу після перемоги над Ф’юрі

Днями український боксер Олександр Усик переміг британця Тайсона Ф'юрі у 12-раундовому поєдинку. Після цього бою авторитетний журнал…

27 хв. ago

Понеділок почався не радісно: якої потужності вирує магнітна буря на Землі

Сонце не перестає випускати нові викиди корональної маси (СМЕ) у космос і один з таких…

39 хв. ago

У центрі Києва – потоп. Водою залило вулицю біля “Олімпійського” (відео)

У Києві в районі національного спортивного комплексу "Олімпійський" вулицю залило водою. Рух транспорту було дещо…

47 хв. ago

Чи може поліція доправляти ухилянтів до ТЦК – адвокат пояснив повноваження правоохоронців

В Україні 18 травня вступив в силу новий закон про мобілізацію. Адвокат Роман Сімутін пояснив, чи…

59 хв. ago