Лід Антарктиди тане рекордними темпами, наслідки можуть бути катастрофічними

Лід Антарктиди продовжує танути рекордними темпами. Геологи попереджають, що наслідки можуть бути катастрофічними.

Антарктида втрачає вагу і це дозволяє континенту піднятися з океану. Науковці порівнюють це з колись стиснутою губкою, яка тепер може розширюватися, пише ScienceAlert.

За словами вчених, цей процес називається післяльодовиковим підняттям, і нові дослідження показують, що він матиме величезний вплив на майбутнє глобальне підвищення рівня моря. Це може зменшити внесок Антарктиди до 40 відсотків, або загалом погіршити ситуацію, залежно від того, скільки викопного палива, що затримує тепло та впливає на танення льоду, людство буде продовжувати випускати в атмосферу.

“Оскільки майже 700 мільйонів людей живуть у прибережних районах, а потенційна вартість підвищення рівня моря досягне трильйонів доларів до кінця століття, розуміння ефекту доміно від танення льоду в Антарктиді має вирішальне значення”, – сказала гляціолог з Університету Макгілла Наталія Гомес.

Гомес і її колеги досліджували мантію Землі під антарктичним льодовиком і виявили, що в деяких ключових областях вона особливо м’яка. Сейсмічні дані показали, що цей високий рівень в’язкості створює несподівано швидке підняття землі.

“Наші вимірювання показують, що тверда земля, яка утворює основу Антарктичного крижаного щита, змінює форму напрочуд швидко. Підняття суші від зменшеного льоду на поверхні відбувається за десятиліття, а не за тисячі років”, – розповів геолог Террі Вілсон з Університету штату Огайо.

Команда дослідників використала 3D-моделювання, щоб зрозуміти підвищення рівня моря через зміну суші Антарктиди за різними сценаріями. За словами науковців, якщо рівень потепління залишатиметься низьким, це сприятиме підвищенню рівня моря на 1,7 метра до 2500 року. Але якщо людство надалі сприятиме глобальному потеплінню, то рівень моря підніметься до небезпечних 19,5 метрів.

За словами науковців, коли відступ льодовикового покриву випереджає його підняття, більше води потрапляє в океан. Але якщо вдасться сповільнити це танення, підняття суші підніме частину льоду подалі від теплих океанських вод, що дозволить йому зберігатися довше.

Оскільки Земля не є ідеально гладкою кулею, різні частини нашої планети зазнають різних впливів рівня моря завдяки гравітаційним, обертальним і геологічним особливостям.

Науковці наголошують, що в їхніх дослідженнях все ще багато невизначеності, зокрема через відсутність сейсмічних даних із Західної Антарктиди. І ці оцінки навіть не враховують те, що відбувається з льодом у Гренландії та горах світу.

Підвищення рівня моря вже впливає на низинні острови, наприклад, такі як Кірибаті, що розташовані у центральній та західній частині Тихого океану. Більша частина Південної Тарави знаходиться на висоті менше ніж 3 метри над рівнем моря, де селяни в Темайку намагалися стримати океан за допомогою мішків з піском. Але на початку 2024 року загороди змило і затопило будинки, ґрунт і колодязі солоною морською водою.

“Скорочення викидів парникових газів відіграє велику роль у збереженні більшої частини антарктичних льодовиків і в уникненні найгірших наслідків зміни клімату для глобальних берегових ліній”, – підсумувала Наталія Гомес і її колеги.

Коломієць Надія

Recent Posts

Мобілізація в Україні: Комітет Ради підтримав заборону на призов обмежено придатних до 25 роківв

Комітет з питань нацбезпеки та оборони Верховної Ради 16 вересня розглянув законопроект про заборону мобілізації обмежено придатних…

5 хв. ago

ФОПам не сподобається: у Раді хочуть скасувати важливе для підприємців положення

У 2025 році фізичні особи-підприємці (ФОП) будуть знову зобов’язані сплачувати Єдиний соціальний внесок (ЄСВ). Нагадаємо,…

20 хв. ago

Ексголову Дніпропетровської ОВА Резніченка відпустили під 30 млн грн застави

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) обрав запобіжний захід колишньому голові Дніпропетровської обласної адміністрації Валентину Резніченку у вигляді застави…

32 хв. ago

Путіну тут не місце. Як Ердоган вкотре показав РФ, хто головний

Президента Туреччини важко назвати союзником України, зазначає журналіст Орест Сохар. Але водночас звертає увагу на…

40 хв. ago

Через аномальний паводок у двох польських містах прорвало дамби: людей евакуюють

Шторм "Борис", який пройшов у країнах центральної та східної Європи, спричинив сильні зливи та повені. Величезних…

53 хв. ago

Союзник США очікує втручання Америки, якщо Китай спробує захопити іржавий корабель

Оскільки в Південно-Китайському морі на тлі частих сутичок зростає тиск, Філіппіни проводять лінію: якщо Китай…

1 годину ago