Учені занепокоєні: в океані відбудеться подія, яка ще більше спотворить кліматичну картину світу

Руйнування системи течій в Атлантичному океані, яка дуже важлива для Землі, очікується вже у 2030-50-х роках. Про це повідомляє CNN.

Останні дослідження показують, що Атлантична меридіональна перекидна циркуляція (АМОК) все ближче до руйнування. Це відбувається через підвищення температури та солоності води в океані, які спричинені, своєю чергою, антропогенними кліматичними змінами.

У новому дослідженні, яке ще не опубліковане і перебуває на стадії рецензування, йдеться про те, що система течій зруйнується не раніше 2037 року. Але найімовірніше, що це станеться ближче до 2050-го.

“Ця ситуація всіх хвилює, але цього і слід було очікувати. Подальший антропологічний вплив на клімат неминучий. Буде більше спеки, посух, повеней, а негативна ситуація з течією в Атлантичному океані ще більше спотворить кліматичну картину світу”, – пояснив співавтор дослідження.

Як вважають учені, АМОК забирає теплі води з півдня Землі і переносить їх на північ Атлантики. “Більш солоні та холодні води опускаються нижче і течуть на південь. Завдяки цьому південна півкуля не перегрівається, північна – застрахована від неймовірного холоду, а всі поживні речовини рівномірно розподілені в екосистемах”, – зазначається в матеріалі.

Учені вважають, що коли розпадеться АМОК, то певні місця на планеті стануть невпізнанними. Через десять років після руйнування системи течій лід з Арктики попливе на південь, а ще через сто років – досягне Великої Британії. Європа, так само, як і Північна Америка, відчує різке зниження температури. У Південній Америці в частині Амазонки відбудуться глобальні зміни пір року і замість сезону дощів буде посуха.

За словами океанографа Стефана Рамсторфа, ще не так давно ми сумнівалися в руйнуванні АМОК, але сьогодні це видається набагато ймовірнішим, ніж кілька років тому.

Ольга Степанова

Recent Posts

Київ піднявся на перше місце в світі за забрудненістю повітря: не виходьте на вулицю

Через пожежі в екосистемі на Київщині українська столиця посіла перше місце в світі за рівнем…

44 секунди ago

Ізраїль близький до початку наземної війни в Лівані — WSJ

Хвиля смертоносних вибухів пейджерів та інших електронних пристроїв, які носили бойовики в Лівані, різко посилила…

10 хв. ago

Не мають законної сили: через які повістки не зможуть покарати

В Україні триває процес загальної мобілізації, під час якого територіальні центри комплектування активно розсилають повістки…

23 хв. ago

На замітку господиням: 3 помилки, які зіпсують пасту карбонара

Під час приготування пасти карбонари чи болоньєзе можна допустити деякі помилки, які зіпсують смак страви.…

33 хв. ago

ЄС закликав виконати ордери на арешт Путіна

Євросоюз закликав усі держави, які ратифікували Римський статут, виконувати свої зобов'язання. Зокрема йдеться про арешт…

45 хв. ago

Чи може ТЦК передати повістку через родичів: юрист дав пояснення

Військовослужбовці ТЦК не можуть передати повістку військовозобов'язаному через родичів. Якщо це сталося, то документ не…

1 годину ago