Учені занепокоєні: в океані відбудеться подія, яка ще більше спотворить кліматичну картину світу

Руйнування системи течій в Атлантичному океані, яка дуже важлива для Землі, очікується вже у 2030-50-х роках. Про це повідомляє CNN.

Останні дослідження показують, що Атлантична меридіональна перекидна циркуляція (АМОК) все ближче до руйнування. Це відбувається через підвищення температури та солоності води в океані, які спричинені, своєю чергою, антропогенними кліматичними змінами.

У новому дослідженні, яке ще не опубліковане і перебуває на стадії рецензування, йдеться про те, що система течій зруйнується не раніше 2037 року. Але найімовірніше, що це станеться ближче до 2050-го.

“Ця ситуація всіх хвилює, але цього і слід було очікувати. Подальший антропологічний вплив на клімат неминучий. Буде більше спеки, посух, повеней, а негативна ситуація з течією в Атлантичному океані ще більше спотворить кліматичну картину світу”, – пояснив співавтор дослідження.

Як вважають учені, АМОК забирає теплі води з півдня Землі і переносить їх на північ Атлантики. “Більш солоні та холодні води опускаються нижче і течуть на південь. Завдяки цьому південна півкуля не перегрівається, північна – застрахована від неймовірного холоду, а всі поживні речовини рівномірно розподілені в екосистемах”, – зазначається в матеріалі.

Учені вважають, що коли розпадеться АМОК, то певні місця на планеті стануть невпізнанними. Через десять років після руйнування системи течій лід з Арктики попливе на південь, а ще через сто років – досягне Великої Британії. Європа, так само, як і Північна Америка, відчує різке зниження температури. У Південній Америці в частині Амазонки відбудуться глобальні зміни пір року і замість сезону дощів буде посуха.

За словами океанографа Стефана Рамсторфа, ще не так давно ми сумнівалися в руйнуванні АМОК, але сьогодні це видається набагато ймовірнішим, ніж кілька років тому.

Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

2 години ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

2 години ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

2 години ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

3 години ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

3 години ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

3 години ago