Астроном помітив надсекретний китайський космічний літак, який пролетів над Європою

Знімки, які були зроблені астрономом-аматором, показали секретний китайський космічний літак, який пролітає високо над Австрією, відкриваючи досі нерозкриті особливості експериментального апарату, пише The Independent.

У виданні зазначили, що Китай запустив багаторазовий космічний літак “Шеньлун”, що у перекладі означає “Божественний дракон”, для своєї третьої місії в грудні на борту ракети Long March 2F, від того часу він перебуває на орбіті Землі. З 2020 року він вже здійснив дві місії, попередня з яких тривала понад 250 днів. 

За словами космічних спостерігачів, за останні сім місяців літак виводив на орбіту щонайменше сім супутників під час своєї теперішньої місії. Однак китайські офіційні особи не визнали існування космічного літака та не розкрили жодної інформації щодо природи об’єктів, які він випустив на орбіту. 

Попри те, що космічні сили США повідомили, що відстежують космічний літак з моменту його запуску, наразі досі немає жодного публічно підтвердженого зображення секретного апарату.

У виданні додали, що Китай розробив літак для багаторічних роботизованих місій після того, як він був запущений на борту ракети в пустелі Гобі. Зазначається, що космічний літак довжиною 30 футів буде повертатися і безпечно приземлятися на злітно-посадкові смуги, які схожі зі звичайними літаками.

Знімки, які зроблені космічним спостерігачем Феліксом Шольфбанкером у Верхній Австрії, дозволили виявити деякі особливості космічного літака, серед яких пару сонячних панелей, які живлять апарат.

Водночас австрійський астроном-любитель Шьофбенкер використовував телескоп з 14-дюймовим дзеркалом для спостереження за випущеними об’єктами 30 липня. На фото, які він підготував, було помічено об’єкти, що схожі на сонячні батареї літака. Проте через те, що це раніше не бачена частина космічного корабля, він підозрює, що це може бути щось інше. 

“Я не зовсім впевнений, чи це сонячні батареї, чи якісь інші елементи, такі як антена або щось подібне”, – підкреслив Шьофбенкер в інтерв’ю Space.com.

Ольга Степанова

Recent Posts

Хакери зламали криптобіржу BingX: з гаманців користувачів вивели крипту на $43 млн

Сінгапурська криптовалютна біржа BingX стала жертвою масштабної хакерської атаки. Злодії викрали криптовалюту на суму 43 мільйони доларів.…

55 секунд ago

Сталлоне купує розкішний маєток для своїх доньок майже за $25 млн (фото)

78-річний голлівудський актор Сильвестр Сталлоне вирішив зробити розкішний подарунок для трьох своїх доньок — Софії,…

8 хв. ago

Підвищення податків в Україні: хто і скільки платитиме з 1 жовтня

З 1 жовтня в Україні, ймовірно, збільшать податки. Відповідний законопроєкт може бути ухвалено в середині жовтня,…

17 хв. ago

На вихідних Україну несподівано розігріє до +27° (карта)

Вихідні в Україні будуть сухі та теплі. Опадів протягом 21 та 22 вересня не очікується.…

26 хв. ago

Бюджетна закуска із оселедця за 10 хвилин: сподобається всім

Оселедець – дуже смачна та бюджетна риба, яку можна їсти у маринованому вигляді, а також готувати…

34 хв. ago

Науковці визначили, скільки м’яса треба їсти на день і на тиждень: про це мало хто знає

Дослідження вчених показали, що м’ясо обов’язково треба включати до свого щоденного раціону. Якщо ви хочете…

43 хв. ago