Учені придумали батарею, яка працює на вині: де застосують незвичайний пристрій

Дослідники з Університету Нового Південного Уельсу використали для батарей несподіване джерело: харчові кислоти, зокрема ті, що містяться у вині. Про це повідомляє Interesting Engineering.

Вчені розробили компонент батареї зі сполук, що містяться в харчових кислотах, які широко поширені і часто викидаються як відходи. Новий компонент акумулятора, в якому використовуються харчові кислоти, виявлені в шербеті та сфері виноробства, може зробити літій-іонні акумулятори ефективнішими, доступнішими та екологічнішими. Наприклад, важливою частиною цих батарей є анод, який традиційно виготовляється з графіту. Однак виробництво графіту є екологічно шкідливим через видобуток, енергоємне очищення та використання їдких хімікатів.

Дослідники зазначають, що традиційний метод виробництва графіту для акумуляторів абсолютно нестійкий. Приблизно 60% графіту втрачається на етапах обробки, які зазвичай вимагають високих температур і дуже сильних кислот, необхідних для досягнення необхідної чистоти. Тому це має величезний вплив на навколишнє середовище. Нова технологія замінює графіт сполуками, отриманими з харчових кислот, як-от винна і яблучна кислота.

Використовуючи відходи, вироблені у великих масштабах, для виробництва компонентів акумуляторів, галузь може диверсифікувати свої ресурси, одночасно вирішуючи як екологічні, так і екологічні проблеми. Цей прототип схожий за розміром на ті, що використовуються в мобільних телефонах, і зберігає більше енергії, ніж традиційні графітові батареї. Це може дати змогу пристроям утримувати більше заряду і рідше потребувати зарядки. Примітно, що цей прорив може не тільки зробити акумулятори більш екологічними, а й більш доступними та ефективними. Дослідники також вивчають можливість застосування цієї технології в натрій-іонних акумуляторах — ще одній багатообіцяючій альтернативі літій-іонним акумуляторам.

Романчук Микола

Recent Posts

Гарріс відмовилася від двосторонніх переговорів з Путіним щодо припинення війни в Україні

В ході інтерв'ю в передачі "60 хвилин" ("60 Minutes") віце-президентка США та кандидатка на пост…

1 хв. ago

Росія готує масований удар по Україні: коли це може статися

Російські загарбники планують новий масований ракетний удар по Україні. Така атака може стати не меншою за ту,…

16 хв. ago

Кадиров пішов зі звинуваченнями до влади РФ: все через мігрантів

Глава Чечні Рамзан Кадиров розкритикував російську владу за посилення міграційної політики, заявивши, що деякі заходи «зіштовхують Росію…

23 хв. ago

День народження Путіна: про главу Кремля забули навіть ті, хто допомагає РФ воювати з Україною

У понеділок 7 жовтня глава Кремля Володимир Путін відзначив 72 день народження. Однак небагато людей вирішили його…

25 хв. ago

Мобілізація молоді: частину студентів ТЦК заберуть на війну вже цієї осені

Більшість студентів в Україні мають право на відстрочку від мобілізації, але є особливі винятки, викладені…

27 хв. ago

Загальна мобілізація: як виявляють військовозобов’язаних, які не оновили дані

В Україні триває загальна мобілізація та оголошено воєнний стан. У травні набрав чинності новий закон про…

28 хв. ago