Китай почав вирощувати риб на борту космічної станції “Тяньгун”: навіщо це потрібно (відео)

Риби даніо-реріо в кількості чотири особини прибули на китайську космічну станцію “Тяньгун” наприкінці квітня цього року разом із трьома астронавтами на борту космічного корабля “Шеньчжоу-18”. Згідно з повідомленням учених із китайської академії наук, усі риби почуваються добре в умовах мікрогравітації. Вчені сподіваються навіть отримати потомство цих риб на орбіті, пише Space.

Чотири риби даніо-реріо живуть у спеціальному акваріумі на космічній станції “Тяньгун”, який являє собою маленьку самопідтримувану екосистему. Згідно з повідомленням китайських учених, для того, щоб риби могли нормально існувати, процес фотосинтезу в акваріумі забезпечує рослина роголистник.

Китайські вчені вирішили провести цей експеримент на орбіті, щоб з’ясувати, як космічне середовище впливає на ріст риб і на загальний стан водної екосистеми. Раніше цього року астронавти помітили дивну поведінку у риб: через мікрогравітацію вони здійснювали незвичні рухи під час плавання в акваріумі та плавали інколи в перевернутому вигляді. Проте зараз риби почуваються добре, що може вказувати на адаптацію до незвичних умов.

Чотири риби даніо-реріо живуть у спеціальному акваріумі на космічній станції “Тяньгун”Фото: space.com

Китайські вчені сподіваються, що риби зможуть відкладати ікру і таким чином буде отримано потомство. Якщо це станеться, то астронавти уважно стежитимуть за розвитком потомства, адже ембріони риб даніо-реріо прозорі та розвиваються поза маткою.

За словами вчених із Китайської академії наук, це перший в історії Китаю проєкт із вивчення водної екології на орбіті. Зокрема, вперше китайські астронавти спостерігали за ростом і розвитком риб в умовах космосу протягом кількох місяців. Було проведено вже безліч експериментів на орбіті, і вони ще тривають. Китайські астронавти заявили, що все йде згідно з планом.

За допомогою цього проекту китайські вчені хочуть домогтися прориву у вирощуванні хребетних у космосі.

Три астронавти місії “Шеньчжоу-18” мають повернутися на Землю протягом жовтня, оскільки їхнє шестимісячне перебування на орбіті добігає кінця. Але Китайське агентство з пілотованих космічних польотів ще не опублікувало дату запуску нової місії “Шеньчжоу-19” і дату завершення місії “Шеньчжоу-18”.

Романчук Микола

Recent Posts

Чоловікам хочуть дозволити оновити дані у ТЦК «зі знижкою 50%»: що відомо про законопроєкт

У Верховній Раді України пропонують дозволити призовникам, військовозобов’язаним та резервістам самостійно звернутися до ТЦК та…

43 секунди ago

Росіянин у полоні поскаржився на овочеві салати в Україні: “Хочеться олів’є”

Українці не раз бачили відео обміну полоненими та спостерігали, якими повертаються з Росії наші люди.…

10 хв. ago

“Плавуча мегабомба”: пошкоджене судно з російською селітрою не може стати на ремонт

Судно MV Ruby, на борту якої 20 тисяч тонн російської аміачної селітри, зазнало значних пошкоджень, але…

18 хв. ago

Скільки коштує земля в Україні: вартість гектара в одній з областей б’є рекорди

В Україні ціна на землю визначається не лише якістю ґрунту, але й відстанню від кордону…

29 хв. ago

Названо рибу, від якої треба відмовитися людям похилого віку, і ось чому

Яка найкорисніша риба для літніх людей, як її правильно вживати: пояснення лікарів. Розповідаємо, яку рибу…

38 хв. ago

Диктатору — 72: як у молодості виглядав Путін, який розв’язав криваву війну в Україні (фото)

Сьогодні, 7 жовтня, день народження у російського диктатора Путіна, йому виповнилося 72 роки. Після розвалу Радянського…

46 хв. ago