Китай почав вирощувати риб на борту космічної станції “Тяньгун”: навіщо це потрібно (відео)

Риби даніо-реріо в кількості чотири особини прибули на китайську космічну станцію “Тяньгун” наприкінці квітня цього року разом із трьома астронавтами на борту космічного корабля “Шеньчжоу-18”. Згідно з повідомленням учених із китайської академії наук, усі риби почуваються добре в умовах мікрогравітації. Вчені сподіваються навіть отримати потомство цих риб на орбіті, пише Space.

Чотири риби даніо-реріо живуть у спеціальному акваріумі на космічній станції “Тяньгун”, який являє собою маленьку самопідтримувану екосистему. Згідно з повідомленням китайських учених, для того, щоб риби могли нормально існувати, процес фотосинтезу в акваріумі забезпечує рослина роголистник.

Китайські вчені вирішили провести цей експеримент на орбіті, щоб з’ясувати, як космічне середовище впливає на ріст риб і на загальний стан водної екосистеми. Раніше цього року астронавти помітили дивну поведінку у риб: через мікрогравітацію вони здійснювали незвичні рухи під час плавання в акваріумі та плавали інколи в перевернутому вигляді. Проте зараз риби почуваються добре, що може вказувати на адаптацію до незвичних умов.

Чотири риби даніо-реріо живуть у спеціальному акваріумі на космічній станції “Тяньгун”Фото: space.com

Китайські вчені сподіваються, що риби зможуть відкладати ікру і таким чином буде отримано потомство. Якщо це станеться, то астронавти уважно стежитимуть за розвитком потомства, адже ембріони риб даніо-реріо прозорі та розвиваються поза маткою.

За словами вчених із Китайської академії наук, це перший в історії Китаю проєкт із вивчення водної екології на орбіті. Зокрема, вперше китайські астронавти спостерігали за ростом і розвитком риб в умовах космосу протягом кількох місяців. Було проведено вже безліч експериментів на орбіті, і вони ще тривають. Китайські астронавти заявили, що все йде згідно з планом.

За допомогою цього проекту китайські вчені хочуть домогтися прориву у вирощуванні хребетних у космосі.

Три астронавти місії “Шеньчжоу-18” мають повернутися на Землю протягом жовтня, оскільки їхнє шестимісячне перебування на орбіті добігає кінця. Але Китайське агентство з пілотованих космічних польотів ще не опублікувало дату запуску нової місії “Шеньчжоу-19” і дату завершення місії “Шеньчжоу-18”.

Романчук Микола

Recent Posts

Пенсію заморозять: стареньких застерегли від накопичення грошей

Як довго можна не знімати пенсію з банківської картки? Пенсіонери в Україні можуть отримувати свої…

8 хв. ago

Марк Цукерберг замовив для дружини унікальний мінівен Porsche на 660 сил (фото, відео)

Засновник Facebook Марк Цукерберг зробив оригінальний подарунок дружині Прісциллі Чан. Спеціально для неї створили унікальний…

17 хв. ago

Скоро долар може стрімко подорожчати: чи сягне курс 42 гривень

На валютному ринку України останнім часом не відбувається серйозних змін з курсом долара. Однак вже…

25 хв. ago

Будинки на Місяці та Марсі збираються вирощувати: на це витрачатиметься лише кілька місяців

У NASA серйозно замислилися над вирощуванням конструкцій на Місяці та Марсі, в яких, зрештою, зможуть…

34 хв. ago

Росіяни знялися в недолугій туристичній рекламі Північної Кореї – відео

Відеореклама, що заохочує молодих росіян відвідати Північну Корею, стала вірусною через дивний зміст. Про це пише Daily…

43 хв. ago

Названо ідеальне взуття для осінньої погоди: йому не страшні злива та холод

Осінь все більше вступає у свої права – погода стає прохолодною і дощовою. Час подумати про взуття, яке…

51 хв. ago