Голод не тітка: астронавти в майбутньому можуть почати їсти астероїди

Майбутні астронавти можуть мати ідеальну їжу, приготовану з бактерій, які вирощені за допомогою подрібнених вуглецевих сполук, що входять до складу астероїдів. З цих бактерій можна приготувати молочний коктейль, йогурт або порошок, що має багато поживних речовин. Таку ідею та її обґрунтування запропонували вчені в дослідженні, опублікованому в International Journal of Astrobiology, пише New Scientist.

Хоча астронавти на Міжнародній космічній станції зараз вирощують деякі овочі, щоб харчуватися ними, основну частину їжі на орбіту доставляють із Землі. Але для пілотованих місій у глибокий космос такий варіант не підходить.

Тому вчені вирішили вивчити використання бактерій для перетворення вуглецевих сполук з астероїдів на їстівну їжу для астронавтів.

Поки що цей процес не було випробувано за допомогою матеріалу справжніх астероїдів, але вчені провели експеримент з використанням бактерій для розщеплення пластику з використаних армійських пакетів з пайками. Для цього вони нагрівали пластик без кисню (цей процес називається піролізом), а потім нагодували ним бактерії, які харчуються вуглецем.

За словами вчених, якщо подивитися на продукти розпаду піролізу, які можуть їсти бактерії, а потім на те, що знаходиться в астероїдах, то це можна виявити збіги. Тому вчені вважають, що бактерії можуть переробляти матеріал астероїдів.

У результаті експерименту вчені створили з бактерій своєрідний молочний коктейль, а також змогли створити щось схоже на йогурт, а після висушування — на порошок.

Хоча цей продукт може виглядати не особливо апетитним, вчені кажуть, що бактерії добре підходять для задоволення потреби в їжі для людини. Аналіз поживних речовин показав, що виходить, за словами вчених, майже ідеальна їжа для астронавтів. Бактерії, які використовували вчені, містять багато білків, вуглеводів і жирів.

Автори дослідження вважають, що астероїд завширшки 500 метрів міг би годувати від 600 до 17 000 астронавтів протягом року. Точна кількість залежить від того, наскільки ефективно бактерії зможуть перетравлювати вуглецеві сполуки астероїда.

Для того, щоб почалося виробництво астероїдної їжі, потрібно побудувати “величезну супермашину” в космосі, кажуть учені.

Поки що автори дослідження хочуть почати тестувати свою ідею за допомогою метеоритів, що впали на Землю.

Романчук Микола

Recent Posts

Стало відомо, з якою групою крові люди живуть довше

Перша група крові вважається найсильнішою, що підтверджують результати довгострокових досліджень. Люди з цією групою живуть…

6 секунд ago

Нардеп: прибуток OnlyFans склав майже пів мільярда доларів

У 2023 році прибуток компанії склав 485 мільйонів доларів при доході в 1,3 мільярда доларів. Про…

3 хв. ago

Чи “світить” економічне бронювання ФОПам: експерт-офіцер поділився думкою

Економічне бронювання в Україні може стосуватися і фізичних осіб-підприємців, оскільки це просто одна з форм організації…

13 хв. ago

В Україні популярний потяг тимчасово змінить маршрут: деталі

Через ремонтні роботи на залізниці поїзд зі сполученням Київ - Одеса тимчасово прямуватиме зміненим маршрутом. Про це…

14 хв. ago

Суддя Тупицький втік з України за допомогою ОЗУ та прикордонників: деталі

В Україні було припинено діяльність організованого злочинного угруповання, яке займалося незаконним переправленням військовозобов’язаних чоловіків через…

20 хв. ago

Польський злотий падає: курс валюти в Україні досяг нового мінімуму

Станом на жовтень 2024 року фінансовий ринок України зазнав суттєвих змін, зокрема у сфері валютного…

27 хв. ago