Цивілізація почалася після руйнівного удару комети: вчені знайшли докази

Загадкові різьблені фігурки, розшифровані на археологічному об’єкті Гебеклі-Тепе в Туреччині, свідчать про те, що він удвічі старший за Стоунхендж, і є сонячним календарем, побудованим на згадку про руйнівний удар комети.

Нове дослідження вказує на те, що Гебеклі-Тепе, 12 000-річний храмовий комплекс, що містить різьблені фігурки складних символів, був побудований для запису астрономічної події, що поклала початок людській цивілізації, пише Independent.

“Схоже, жителі Гебеклі-Тепе були уважними спостерігачами за небом, чого і слід було очікувати, з огляду на те, що їхній світ був спустошений ударом комети”, – прокоментував Мартін Суітман, співавтор дослідження.

Дослідники кажуть, що дивні символи у формі літери V, вирізані на колонах 15-метрового Гебеклі-Тепе, можуть позначати день. Використовуючи цю інтерпретацію, вчені підрахували сонячний календар із 365 днів на одному зі стовпів, що складається з 12 місячних місяців і 11 додаткових днів.

Літнє сонцестояння було представлено особливим символом – літерою V, яку носила на шиї схожа на птаха тварина. Дослідники підозрюють, що інші символи на місці зі схожими V-подібними відмітками на шиї, ймовірно, представляють божеств.

Оскільки доісторична пам’ятка відстежує фази Місяця, а також цикли Сонця, археологи вважають, що різьблення являє собою найраніший у світі “місячний сонячний календар”, на багато тисячоліть старший за всі відомі календарі.

Календар, імовірно, був розроблений для запису дати, коли рій кометних фрагментів врізався в Землю близько 13 000 років тому, вважають вчені. Відомо, що такий удар комети поклав початок міні-льодовиковому періоду, який тривав понад тисячоліття і винищив багато видів великих тварин.

Дослідники зазначили, що руйнівний удар міг спровокувати зміну способу життя стародавніх людей від полювання і збиральництва до сільського господарства і зародження цивілізації в Родючому півмісяці Західної Азії. Родючий півмісяць охоплював сучасні Єгипет, Ірак, Сирію і Ліван.

Попереднє дослідження показало, що скупчення кометних фрагментів, які врізалися в Землю близько 13 тис. років тому, ймовірно, сформувало зародження людської цивілізації.

Ольга Степанова

Recent Posts

Землю накрила магнітна буря червоного рівня: що треба знати

20 вересня сонячна активність підвищилась до К-індексу 7. Це червоний рівень, який відповідає сильним геомагнітним…

7 хв. ago

Повінь у Європі: Будапешт іде під воду. ФОТО

Повені, які у середині вересня охопили Центральну та Східну Європу, дійшла до Угорщини. Дунай, що вийшов із берегів,…

21 хв. ago

Стало відомо, яка буде ціна офіційних iPhone 16 в Україні

27 вересня в Україні розпочнуться офіційні продажі нової лінійки смартфонів iPhone 16, яка включає чотири…

32 хв. ago

Окупанти направили «Шахед» у бік Хмельницької АЕС

Росія продовжує ядерний шантаж, направляючи ракети та дрони в бік українських АЕС. У ніч на…

43 хв. ago

Демократи закликають Гарріс збільшити свою присутність у ЗМІ — The Hill

Люди, близькі до кампанії Гарріс, стверджують, що вони застосовують багатогранний підхід до завоювання голосів виборців,…

53 хв. ago

Загальна мобілізація: відстрочку тепер можна оформити дистанційно

Якщо необхідно відтермінувати мобілізацію, необхідно подати певні документи. Нещодавно Верховна Рада вирішила продовжити воєнний стан…

1 годину ago