Цивілізація почалася після руйнівного удару комети: вчені знайшли докази

Загадкові різьблені фігурки, розшифровані на археологічному об’єкті Гебеклі-Тепе в Туреччині, свідчать про те, що він удвічі старший за Стоунхендж, і є сонячним календарем, побудованим на згадку про руйнівний удар комети.

Нове дослідження вказує на те, що Гебеклі-Тепе, 12 000-річний храмовий комплекс, що містить різьблені фігурки складних символів, був побудований для запису астрономічної події, що поклала початок людській цивілізації, пише Independent.

“Схоже, жителі Гебеклі-Тепе були уважними спостерігачами за небом, чого і слід було очікувати, з огляду на те, що їхній світ був спустошений ударом комети”, – прокоментував Мартін Суітман, співавтор дослідження.

Дослідники кажуть, що дивні символи у формі літери V, вирізані на колонах 15-метрового Гебеклі-Тепе, можуть позначати день. Використовуючи цю інтерпретацію, вчені підрахували сонячний календар із 365 днів на одному зі стовпів, що складається з 12 місячних місяців і 11 додаткових днів.

Літнє сонцестояння було представлено особливим символом – літерою V, яку носила на шиї схожа на птаха тварина. Дослідники підозрюють, що інші символи на місці зі схожими V-подібними відмітками на шиї, ймовірно, представляють божеств.

Оскільки доісторична пам’ятка відстежує фази Місяця, а також цикли Сонця, археологи вважають, що різьблення являє собою найраніший у світі “місячний сонячний календар”, на багато тисячоліть старший за всі відомі календарі.

Календар, імовірно, був розроблений для запису дати, коли рій кометних фрагментів врізався в Землю близько 13 000 років тому, вважають вчені. Відомо, що такий удар комети поклав початок міні-льодовиковому періоду, який тривав понад тисячоліття і винищив багато видів великих тварин.

Дослідники зазначили, що руйнівний удар міг спровокувати зміну способу життя стародавніх людей від полювання і збиральництва до сільського господарства і зародження цивілізації в Родючому півмісяці Західної Азії. Родючий півмісяць охоплював сучасні Єгипет, Ірак, Сирію і Ліван.

Попереднє дослідження показало, що скупчення кометних фрагментів, які врізалися в Землю близько 13 тис. років тому, ймовірно, сформувало зародження людської цивілізації.

Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

25 хв. ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

26 хв. ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

28 хв. ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

38 хв. ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

40 хв. ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

42 хв. ago