У шматку каменю віком 2 млрд років вчені знайшли мікроби

Унікальне відкриття, зроблене вченими у Південній Африці, може перевернути наше уявлення про еволюцію життя на Землі та відкрити нові горизонти у пошуках життя поза нашою планетою. У породах каменю видобутих з магматичного комплексу Бушвельд, виявлено живі мікроорганізми. Це найдавніше свідчення існування життя, знайдене у таких древніх геологічних утвореннях. Про це повідомив доцент Токійського університету та провідний автор дослідження Йохеї Судзукі.

Раніше вважалося, що найдавніші мікроби були знайдені у шарах віком близько 100 млн років. Нове відкриття зміщує цю межу на цілих 2 мільярди років назад, відкриваючи перед науковцями неймовірні можливості для вивчення ранніх етапів розвитку життя на нашій планеті.

Для того, щоб підтвердити наявність мікробів у зразках і виключити можливість забруднення, вчені використовували цілий арсенал сучасних методів дослідження, включаючи інфрачервону спектроскопію, електронну та флуоресцентну мікроскопію. Результати аналізів однозначно вказують на те, що мікроби були присутні у породах ще до їх видобутку.

Але це ще не все. Відкриття дає надію на виявлення слідів життя на інших планетах, зокрема на Марсі. На Червоній планеті є породи, які ще давніші за ті, в яких знайшли мікроби у Південній Африці.

NASA планує доставити зразки марсіанських порід на Землю в рамках місії марсохода Perseverance. Ці зразки можуть виявитися схожими за віком із досліджуваними вченими з Бушвельда, що дає підстави сподіватися на виявлення ознак стародавнього мікробного життя на Марсі.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

Отримає кожен учень: школярів чекають нові правила

Міністерство освіти і науки України продовжує реалізовувати нові ініціативи в рамках комплексної політики в сфері…

17 хв. ago

На аукціоні продали останню річ збанкрутілого мільйонера: що це було

Дії суду в Китаї, який виставив на аукціон пляшку безалкогольного напою як останню річ, що…

18 хв. ago

Щодо України розгортається “війна сигналів”, через місяць буде розвилка — військовий аналітик

Ключові союзники України зможуть представити свою стратегію щодо завершення війни лише після обрання нового президента США та…

20 хв. ago

Викрадені Росією артефакти культурної спадщини помічено на міжнародному чорному ринку

Викрадені з українських музеїв та археологічних пам'яток експонати та артефакти вже почали з'являтися на міжнародному…

31 хв. ago

Є відстрочка чи бронь, але прийшла повістка: що робити

Потрібно прибути до територіального центру комплектування та соціальної підтримки навіть тоді, коли людина має відстрочку або…

34 хв. ago

Доведеться розщедритися. В Україні зросли тарифи на паспортні та міграційні послуги

В Україні з 7 жовтня зміниться вартість оформлення паспорта та деяких інших документів. Це також стосується обміну…

37 хв. ago