«Комета століття» та два зорепади: які космічні явища побачать українці у жовтні

У жовтні жителі України зможуть спостерігати за двома яскравими зорепадами під назвою «Драконіди» та «Оріоніди», а також повз Землю пролетить унікальна комета. Про це повідомляє The Sun. 

«Драконіди»

6 жовтня 2024 року відбудеться максимум метеорного потоку «Драконіди», що є одним із найзручніших для спостережень у наших широтах. Активність цього метеорного потоку триває з 5 по 11 жовтня, проте в цьому році умови для спостереження можуть бути ускладнені через повню, що освітлює нічне небо.

«Драконіди» виникають внаслідок проходження Землі через сліди комети Джакобіні-Циннера. Оскільки ця комета наразі перебуває на віддаленій частині своєї орбіти, активність метеорного потоку, як прогнозують астрономи, може бути нижчою, ніж у попередні роки. Однак, під час максимуму, метеори можуть бути видимі з території Європи, якщо погода буде сприятливою і Місяць не заважатиме спостереженням.

«Оріоніди»

У жовтні 2024 року Україна стане свідком активності метеоритного потоку «Оріоніди», який щороку виникає внаслідок проходження Землі через залишки комети Галлея. Пік спостережень очікується в ніч з 20 на 21 жовтня, коли можна буде побачити до 20 метеорів на годину, хоча найкращі умови для спостереження можуть бути з 21 по 23 жовтня.

Метеори «Оріоніди» найкраще спостерігати в темряві, далеко від штучного світла, оскільки це дозволить максимально насолодитися красою нічного неба. Найбільш активні моменти будуть відбуватися в ранкові години перед світанком. У 2024 році активність потоку може бути дещо знижена через світло від Місяця, однак можливість побачити метеори все ще залишається.

«Комета століття»

Жителі України в жовтні також матимуть унікальну можливість спостерігати комету C/2023 A3 (Tsuchinshan–ATLAS), яка має пролітати поблизу Землі. Комета була відкрита на початку 2023 року астрономами з Китаю та астрономічного проєкту ATLAS.

Комета C/2023 A3 стане однією з найяскравіших у сучасній історії спостережень, і, за прогнозами астрономів, може бути видимою навіть неозброєним оком у жовтні, коли вона максимально наблизиться до Сонця і почне відображати більше світла. Найкращий час для спостереження очікується наприкінці місяця, за умови ясного неба та мінімальної світлової засвітки.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

Китайська хакерська група атакувала системи прослуховування у США — WSJ

Пов’язана із китайським урядом хакерська група Salt Typhoon атакувала системи прослуховування у США. Про це повідомляє The Wall Street…

17 хв. ago

Погані новини для пенсіонерів: Кабмін ухвалив неприємне рішення щодо грошей та пільг

Економія державного бюджету в наступному році торкнеться найбідніших громадян: тих, хто отримує мінімальні пенсії та…

28 хв. ago

Найкращий результат в історії: Україна здобула «бронзу» чемпіонату світу з футзалу

Збірна України здобула перемогу над Францією у матчі за третє місце на чемпіонаті світу-2024 з футзалу.…

36 хв. ago

100 гривень – це вже занадто: депутатка пояснила, чому людям не підвищать зарплати

Наразі в Україні підвищити мінімальну зарплату складно через економічні виклики. Навіть незначне збільшення потребує великих…

1 годину ago

Як пройти ВЛК та отримати законне звільнення від служби: записки очевидця

Громадський діяч Владислав Бовсуновський ділиться особистим досвідом — як проходити ВЛК та отримати звільнення з…

1 годину ago

Можливостей менше, вимог більше: Польща змінює правила для українців

У Польщі планують запровадити обмеження на кількість іноземних студентів у вищих навчальних закладах. Деякі університети…

1 годину ago