На Сонці сталися два потужні спалахи: які наслідки чекають на Землю

Сонце знову продемонструвало високу активність, випустивши вранці понеділка, 5 серпня відразу два спалахи X-класу.

Про це повідомляє Space.com

Спалахи класу X – це найсильніші прояви зірковоої ативності, які відбуваються на поверхні сонячних плям. Перший з двох спалахів потужністю X1.7 вирвався з поверхні сонячної плями AR3767 і досяг свого піку близько 9:40 ранку за східним часом. Менш ніж за дві години потому сонячна пляма AR3780 спровокувала сонячний спалах класу X1.1, пік якого припав на 11:27 за східним часом.

Сонячні спалахи часто супроводжуються велетенськими виверженнями сонячної плазми, так званими корональними викидами маси (КВМ). Якщо потік плазми рухається в бік Землі, він може спричинити на нашій планеті геомагнітні бурі, порушення роботи електромереж, перебої зв’язку, а також аномальні полярні сяйва у низьких широтах.

Саме це і сталося минулими вихідними, коли сильна геомагнітна буря G3 призвела до появи полярного сяйва в деяких частинах західного узбережжя США та в Австралії.

Однак, Центр прогнозування космічної погоди (SWPC) Національного управління океанічних та атмосферних досліджень США повідомив, що цього разу удар КВМ від першого спалаху, скоріш за все, омине Землю. Можливі наслідки другого спалаху ще вивчаються.

За прогнозами космічних синоптиків, сильна сонячна активність зберігатиметься принаймні до четверга, 7 серпня. Тож ризик нових потужних спалахів і як наслідок магнітних бурь на Землі залишається високим. Проте наскільки інтенсивними будуть геомагнітні бурі на нашій планеті, залежатиме від напрямку очікуваних КВМ на Сонці.

Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

2 години ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

2 години ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

2 години ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

2 години ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

2 години ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

2 години ago