Вчені пояснили, чому зараз більше людей виживають під лавинами, ніж десятиліття тому

Вчені кажуть, що зараз більше людей виживають під лавинами, ніж чотири десятиліття тому. Дослідники вивчили записи про виживання в лавинах у Швейцарії, опубліковані між 1981 і 2020 роками.

Нове дослідження показує, що з 1990 року загальний рівень виживання під час лавин у Швейцарії зріс з 43,5% до 53,4%. Це означає, що з кожних 100 постраждалих врятовано приблизно 10 людей, пише LiveScience.

За словами експертів, лавини можуть вбити кількома способами. Більшість людей, які потрапили в снігові потоки, гинуть від травм, задухи або від переохолодження. Час має вирішальне значення – більшість людей, які вижили, були врятовані протягом перших кількох хвилин після засипання лавиною.

Перші поглиблені дослідження виживання під час лавин були опубліковані 30 років тому і були зосереджені на інцидентах у швейцарських Альпах. Тоді менше половини людей вижили. Проте з 1990-х років експерти розробили більш надійні способи прогнозування лавин, а також нові технології, щоб підвищити шанси швидше знаходити людей з-під снігу.

Нове дослідження, яке детально вивчило записи про виживання під час лавин у Швейцарії між 1981 і 2020 роками, показало, що протягом цих чотирьох десятиліть понад 7000 людей потрапили під лавини, у тому числі 1643 людини, які були “в критичному стані”.

“Якщо людина, яка потрапила під лавину, залишається на поверхні або лише частково похована, з відкритою головою та грудною кліткою, рівень виживання перевищує 90%. Однак, коли голова і грудна клітка повністю закопані, шанси на виживання знижуються до 53%”, – розповів співавтор дослідження та засновник Інституту для гірської невідкладної медицини в Больцано (Італія) доктор Герман Брюггер. 

Проте з 1990 року загальний рівень виживання під час лавин у Швейцарії зріс з 43,5% до 53,4%, кажуть дослідники.

Цей рівень виживання може здатися низьким, але тут саме час має велике значення. Люди, поховані менше ніж на 10 хвилин, у 91% виживали, але їхні шанси падали до 76% вже через п’ять хвилин. А якщо час поховання під снігом збільшується до 30 хвилин, то виживали 1 із 3 людей.

“Після 10 хвилин після поховання під снігом жертва починає страждати від гіпоксії (недостатності кисню) і гіперкапнії (накопичення вуглекислого газу). Вуглекислий газ, що видихається, накопичується в навколишньому снігу, досягаючи токсичного рівня, який потім знову вдихається жертвою”, – пояснив доктор Брюггер.

За словами дослідників, більше шансів на виживання є у людей, які подорожують групами. Адже ті, кого не засипало снігом, можуть допомогти іншим протягом цього вирішального 10-хвилинного вікна, кажуть дослідники.

За словами науковців, відсоток виживання під час сходження лавин збільшився також завдяки підвищенню рівня медицини, ретельнішому навчанню рятувальників та новим технологіям пошуку жертв лавин. 

Автори дослідження пояснюють, що нова технологія має цифрові трансивери, які транслюють місцеперебування постраждалого, і переносні радіолокаційні рефлектори, які можна перевіряти з портативних детекторів або з повітря.

Герман Бруггер підкреслив, що найкраща порада для всіх любителів гірського туризму – це уникати ситуацій, де можна зіткнутися з лавиною. Він запропонував уважно переглянути прогноз погоди та поточну “шкалу лавинної небезпеки”.

“Майте з собою відповідне спорядження безпеки, включаючи лавинний маяк, лопату, зонд і, можливо, лавинну подушку безпеки, яку можна розгорнути під час лавини, щоб збільшити розмір людини та ускладнити її поховання.Під час сходження лавини пріоритетом є захистити дихальні шляхи, тому намагайтесь закрити рот і ніс руками. І, нарешті, ніколи не йдіть самі”, – наголосив доктор Бруггер.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

Не до кінця втрачені: вчені виявили незвичайну рису характеру психопатів

Нещодавні дослідження показали, що, хоча психопати часто сприймаються як позбавлені емпатії, вони здатні розуміти емоції…

3 хв. ago

3,5-метровий Дракула з величезними крилами: названо найбільшу істоту на Землі, що літає (фото)

Історія Землі налічує понад 4,5 мільярда років і за цей час вона встигла стати домівкою…

12 хв. ago

Посилки з AliExpress стануть розкішшю: нові правила позбавлять дешевого шопінгу

Голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев під час…

20 хв. ago

Ізраїль готується до удару у відповідь на атаку Ірану: можлива дата

Ізраїльські військові готують "значну та серйозну" відповідь на ракетну атаку Ірану, яка відбулася минулого тижня.…

27 хв. ago

“Рандомайзер” і помилки в алгоритмах формування: що не так з повістками, які відправляють поштою

За допомогою Реєстру військовозобовʼязаних Міноборони формує повістки. Вони містять електронні підписи начальників ТЦК та СП…

36 хв. ago

Українці можуть жити в США під “тимчасовим захистом”: коли спливає його термін

У Сполучених Штатах зараз перебувають тисячі громадян України. Вони можуть жити та працювати там завдяки американській…

45 хв. ago