Популярна “здорова” звичка в їжі, яка може скоротити життя на роки

Є багато здорових звичок, які радять виконувати, якщо ви хочете прожити довге і здорове життя. Однак, як стверджують дієтологи, є одна на перший погляд “хороша” звичка в їжі, яка може скоротити ваше життя на роки, а не подовжити його – це дієта з високим вмістом білка, пише huffingtonpost.

Чому занадто велике споживання білка не корисне

Насправді білок дуже важливий для організму, причому в будь-якому віці. Наукові дослідження навіть показують, що літнім людям потрібно більше білка, ніж молодим, тому що наші тіла природним чином втрачають м’язову масу з віком. Управління з контролю за продуктами і ліками рекомендує прагнути до 50 грам білка на день у рамках дієти у 2000 калорій.

Загалом, існує два типи білків: тваринні білки і рослинні білки. Дослідження показали, що рослинні білки корисніші за тваринні. На жаль, багато людей споживають більше останніх, ніж перших.

“Поширеною помилкою є надмірний акцент на споживанні високобілкової дієти, особливо багатої на тваринні білки, з вірою в те, що це необхідно для довголіття і збереження м’язів… Надмірне споживання тваринних білків насправді може прискорити старіння і підірвати здоров’я клітин, всупереч поширеній думці”, – каже доктор Мониша Бханоте, сертифікований лікар і експерт із довголіття, сказала вона.

Вона пояснила, що основні причини цього зводяться до двох шкідливих сполук – (AGE) і (TMAO).

“AGE – це шкідливі сполуки, які утворюються, коли білки або жири з’єднуються з цукром у кровотоці. Дослідження показують, що ці сполуки можуть накопичуватися у ваших тканинах і з часом призводити до окисного стресу та запалення, які є ключовими факторами старіння клітин. AGE сприяють хронічним захворюванням, таким як діабет, серцево-судинні захворювання і хвороба Альцгеймера”, – говорить Бханоте.

Крім того, підвищений рівень TMAO пов’язаний з підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань, включно з атеросклерозом, серцевим нападом та інсультом, оскільки ці сполуки сприяють накопиченню холестерину в артеріях і погіршують здатність організму його виводити, що призводить до запалення та подальшого пошкодження серцево-судинної системи.

Як правильно вживати білок

Дієтологи вважають, що ліпше віддавати перевагу рослинним білкам і рибі.

Зокрема, рослинні білки (як-от квасоля, сочевиця, нут, соя, горіхи та насіння) багаті антиоксидантами, клітковиною та поживними речовинами, що підтримують здоров’я нашого серця, зменшують запалення та знижують ризик хронічних захворювань.

Наукові дослідження показують, що дієта, в якій пріоритет віддається рослинним білкам, знижує ризик смертності, пов’язаної з серцево-судинними захворюваннями та іншими причинами. Іншими словами, заміна тваринних білків рослинними може додати вам роки життя.

Коломієць Надія

Recent Posts

Не свистів у хаті: чоловік чиновниці на ліжку з доларами став героєм нової порції мемів

Вже другий день не зупиняються меми та жарти з приводу того, що у керівниці Хмельницького…

20 хв. ago

Мобілізація здивує цієї осені-зими: скільки українців планують призвати до кінця року

Згідно зі звітом The Times, Україна планує мобілізувати додатково 200 тисяч осіб до кінця року. Однак перспективи…

25 хв. ago

З’явилися кадри звільнення газовидобувних веж біля Зміїного (відео)

Унікальна операція Сил оборони, як зазначають у Держприкордонслужбі, дає можливість українським захисникам контролювати значну частину…

36 хв. ago

Дія бумеранга в силі: у Росії прорвало ще одну дамбу

У Шелаболіхінському районі Алтайського краю прорвало дамбу, яка знесла дорогу, що з'єднує дві частини одного…

42 хв. ago

Лікар визнав себе винним у смерті зірки серіалу “Друзі” Метью Перрі: це вже третій

Лікар, обвинувачений у зв'язку зі смертю зірки серіалу "Друзі" Меттью Перрі, визнав себе винним у…

49 хв. ago

Нові правила грошових переказів: оштрафують за “три копійки”

Все більше громадян стикаються з ризиком блокування своїх банківських карток. Бухгалтер Ольга Кулик пояснює, що…

60 хв. ago