Вчені виявили планету розміром із Землю потенційно придатну до життя (відео)

Команда міжнародних вчених оголосила про відкриття Gliese 12 b – екзопланети помірного клімату, розміром з Землю, яка знаходиться всього за 40 світлових років від нас, тобто на відстані 378 трильйонів кілометрів від Землі, – захоплюючого прориву в астрономії та пошуку позаземного життя. Про це повідомляє Science Alert.

Дослідники з усього світу, в тому числі за ключової підтримки дослідників з Університету Макгілла та Західного університету, спільно працювали над пошуком Gliese 12 b в рамках Інфрачервоної доплерівської стратегічної програми Субару (IRD-SSP), яка займається пошуком планет в придатних для життя зонах навколо червоних карликів.

Міжнародна команда виявила присутність планети, використовуючи комбінацію передових телескопів і методів спостереження, і її відкриття відкриває захоплюючі можливості для глибшого розуміння світів за межами нашої Сонячної системи.

Gliese 12 b обертається навколо центральної зорі під назвою Gliese 12, яка належить до типу зір, відомих як червоний карлик. Червоні карлики менші, холодніші і більш поширені, ніж зорі типу G, такі як наше Сонце.

Планети, що обертаються навколо червоних карликових зірок, є головними кандидатами на пошук життя за межами Землі. Було докладено чимало зусиль для пошуку планет на орбітах червоних карликів, оскільки навколо цих зірок легше виявити земні світи, ніж навколо більш масивних зірок, таких як наше Сонце.

Gliese 12 – одна з двох червоних карликових зірок (інша – Trappist-1) в межах 100 світлових років від Землі, навколо яких існують планети земного розміру з відносно мінімальним зоряним випромінюванням.

Висока активність Trappist-1 – наприклад, високоенергетичні зоряні спалахи – ймовірно, порушує придатність планет до життя, оскільки нещодавні спостереження показують, що Trappist-1 b і c майже не мають атмосфери.

Високоактивні зорі демонструють частіші та інтенсивніші спалахи і випромінюють небезпечне для життя високоенергетичне випромінювання, ніж неактивні зорі. На відміну від них, Глізе 12 є надзвичайно неактивним червоним карликом, а це означає, що його планети стикаються з набагато менш шкідливими умовами.

Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

1 годину ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

1 годину ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

1 годину ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

1 годину ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

1 годину ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

1 годину ago