Рідкісний вибух на Сонці призвів до зміни магнітного поля Землі: що сталося

Учені з’ясували, що сталося дуже рідкісне явище, яке виникло під час коронального викиду маси (виверження плазми) на Сонці. Це явище сприяло зміні магнітного поля Землі. Подібний процес може відбуватися і навколо інших планет у Сонячній системі. Результати дослідження опубліковані в журналі Geophysical Research Letters, пише Phys.

Землю постійно бомбардують заряджені частинки, що вилетіли із Сонця, які називаються сонячним вітром. Потоки сонячного вітру згинаються навколо магнітного поля Землі, або магнітосфери. У результаті на стороні магнітосфери, зверненій до Сонця, створюється ударна хвиля, яка розтягується так, що магнітосфера набуває форми вітровказівника. Тобто з іншого боку магнітосфери, не зверненого до Сонця, створюється довгий хвіст.

Землю постійно бомбардують заряджені частинки, що вилетіли із Сонця, які називаються сонячним вітром Фото: NASA

Зміни в сонячному вітрі змінюють структуру і динаміку магнітного поля Землі. Автори нового дослідження заявили про те, що вони виявили дуже рідкісне явище, яке виникло під час коронального викиду маси з Сонця.

Такі потоки плазми зазвичай рухаються швидше за швидкість Альвена. Це швидкість, з якою вібруючі лінії магнітного поля рухаються через намагнічену плазму, і швидкість може змінюватися залежно від плазмового середовища.

За словами вчених, минулого року потік плазми із Сонця порушив звичайну конфігурацію магнітного поля Землі на 2 години. Аналіз даних із космічного апарату NASA під назвою MMS дав змогу з’ясувати, що сталося.

Наприкінці квітня 2023 року космічний апарат MMS виявив, що, хоча швидкість потоку сонячного вітру була високою, швидкість Альвена під час потужного коронального викиду маси була ще більшою. Ця аномалія призвела до тимчасового зникнення ударної хвилі магнітосфери Землі. Таким чином на короткий час плазма і магнітне поле Сонця безпосередньо взаємодіяли з магнітним полем нашої планети.

Зміни в сонячному вітрі змінюють структуру і динаміку магнітного поля Землі. Автори нового дослідження заявили про те, що вони виявили дуже рідкісне явище, яке виникло під час коронального викиду маси з Сонця Фото: ScienceAlert

Хвіст ударної хвилі замінили структури під назвою крила Альвена, які з’єднали магнітне поле Землі з регіоном на Сонці, де сталося виверження плазми. Це з’єднання було схоже на магістраль, якою плазма переміщалася від Сонця до магнітосфери Землі.

За словами вчених, цей унікальний корональний викид маси дав нове розуміння того, як формуються і розвиваються крила Альвена. Подібний процес може відбуватися навколо інших планет із магнітним полем у Сонячній системі, а також за її межами. Вчені вважають, що утворення полярних сяйв на супутнику Юпітера Ганімед може бути пов’язане з крилами Альвена.

Ольга Степанова

Recent Posts

Пластичні хірурги розповіли, що дочка Дональда Трампа могла змінити у своїй зовнішності

42-річна Іванка Трамп, дочка 45-го президента США і кандидата на найвищу посаду в країні Дональда…

9 хв. ago

У Карпатах можуть прокинутися вулкани: сейсмолог оцінив загрозу для України

Днями в Румунії стався землетрус, його відчули навіть в Одеській області. Вже тривалий час експерти попереджають…

18 хв. ago

Отримали штраф від ТЦК? Дізнайтеся, як успішно його оскаржити

В умовах воєнного стану та мобілізації в Україні військовозобов'язані можуть зіткнутися з накладенням штрафів за…

26 хв. ago

Кейт Міддлтон та принц Вільям надихнулися кадром королеви Єлизавети ІІ та принца Філіпа (фото, відео)

Кейт Міддлтон та принц Вільям зі своїми дітьми повторили фото покійних королеви Єлизавети ІІ та…

37 хв. ago

Окупанти намагаються оточити Курахове: проєкт DeepState повідомив деталі

Російська армія продовжує тиснути на Курахове та намагається протиснутися через українські позиції, щоб оточити місто. Як повідомляє моніторинговий проєкт DeepState, росіяни за допомогою…

46 хв. ago

Невже це я вчора кальяном? – кияни жартують про смог від торфовищ, що оповив столицю

Статус мегаполісу із найбруднішим повітрям у світі, що став сумнівним досягненням Києва зранку у п'ятницю,…

54 хв. ago