Коли доба на Землі тривала лише 22 години: на планеті відбувалися дивні речі

Обертання Землі сповільнюється через приливну взаємодію планети з Місяцем, а це означає, що в минулому дні були набагато коротшими. На перший погляд, 22-годинний день нічим особливо не відрізнятиметься від звичного нам 24-годинного, але вчені кажуть, що різниця була колосальною, пише ArsTechnica.

Деякі моделі показали, що певна тривалість дня може перебувати в резонансі з іншими ефектами, які виникають під час обертання планети. Це може компенсувати опір, спричинений припливами та відливами.

У новій роботі вчені показали, як вищезгадані резонанси можуть вплинути на клімат. Результати дослідження говорять про те, дощі переважно йтимуть лише в ранкові та вечірні години, а полуденне небо залишатиметься безхмарним. У результаті цього Земля буде сильно нагріватися.

Як відомо, вдень Сонце нагріває повітря на Землі. Своєю чергою нагрітий газ розширюється, тому атмосфера Землі розширюється на денній стороні і потім знову стискається в міру охолодження. Така різниця створює додатковий важіль для Сонця і Місяця, які чинять свій гравітаційний вплив на земну атмосферу. Така складна система буквально перемішує нашу атмосферу, допомагаючи формувати погоду на планеті.

У моделюванні було змінено тривалість дня, інтенсивність сонячної активності та концентрацію вуглекислого газу до значень, які були на Землі, коли в добі було 22 години. Така “гримуча суміш” існувала на Землі в докембрійському періоді.

Середні температури та різниця між денним і нічним тиском почали зростати, коли тривалість дня досягла 21 години. Пікові показники були зафіксовані з 22 годинами в добі та пішли на спад, рухаючись у бік 24 години.

На сьогодні різниця між мінімальним і максимальним добовим атмосферним тиском становить близько 110 Паскалів. Але за тривалості доби у 22 години, він становив 330 Паскалів.

Середні температури підвищилися на кілька градусів, це саме те, чого зараз намагається уникнути людство. Додавання в модель метану, який імітує озон у стародавній атмосфері Землі, піднімає температуру ще на кілька градусів. Вологість атмосфери збільшується приблизно на 10%, а кількість опадів на 5%.

Але чому на Землі стає тепліше, коли час у добі скорочується? Частково це відбувається через зміни тиску, що змінює організацію тропічних хмар. Коли піки хмарності та опадів припадають на ранок і вечір, тоді денний час залишається відносно безхмарним. Це означає, що пік поглинання сонячної енергії припадає на пік сонячної активності.

Ольга Степанова

Recent Posts

Деяких студентів мобілізують до ЗСУ в жовтні: кого це стосується

Більшість студентів може розраховувати на відстрочку від призову, проте все ж деяких з них можуть мобілізувати.…

2 хв. ago

“Доведеться підвищувати вдвічі”: українські інтернет-провайдери готують нові тарифи

В Україні вже з перших днів жовтня інтернет-провайдери почали підвищувати ціни на свої послуги. Про…

14 хв. ago

Українець стане наймолодшим кардиналом Ватикану: що це означає

Український священник стане кардиналом у Ватикані. Йдеться про Миколу Бичка, єпарха Мельбурнської єпархії Петра та…

21 хв. ago

111-річний відлюдник провів століття у печері: який він має вигляд

В Індії з печери вивели відлюдника, який провів там майже все своє життя, імовірно 100…

46 хв. ago

Повістки вручатимуть “прозоро” – ТЦК зобов’язали до нових правил

Міністерство оборони України затвердило нову інструкцію, яка регламентує використання портативних відеореєстраторів під час вручення повісток…

53 хв. ago

Скандал у Туреччині. Арбітриню усунули через її секс-відео з інспектором ФІФА

24-річна арбітриня Еліф Караарслан потрапила в гучний скандал після того, як відео її сексу з 61-річним інспектором…

56 хв. ago