З російського сегмента МКС уже 5 років виходить повітря: це найбільша загроза для станції

У новому звіті NASA йдеться, що найбільшим ризиком для безпеки Міжнародної космічної станції (МКС) є витік повітря з російського модуля “Звезда”, який триває вже 5 років. Повітря все частіше виходить із тунелю, що з’єднує стикувальний порт із російським модулем. Цій проблемі було присвоєно найвищий рівень ризику. І водночас у NASA вважають, що загрози для безпеки екіпажу немає, пише Space.

Згідно зі звітом NASA, тільки цього року кількість повітря, що виходить із російського модуля “Звезда”, значно збільшилася. Повідомляється, що NASA і “Роскосмос” вивчають цю проблему, але необхідно вжити заходів для того, щоб космічна станція змогла працювати ще протягом 6,5 років до того, як її буде зведено з орбіти і затоплено в Тихому океані. Водночас витік повітря на МКС, як нещодавно заявили представники NASA, не становить безпосередньої загрози для астронавтів.

Офіційні особи NASA заявили, що витік повітря залишається контрольованим і ремонтні роботи, проведені раніше цього року, дали змогу трохи знизити його рівень. Джим Фрі, заступник адміністратора NASA заявив, що космічне агентство працює спільно з “Роскосмосом”, щоб зрозуміти джерела витоку і те, як вони впливають на роботу космічної станції.

Проте у звіті зазначено, що витік повітря в російському модулі “Звезда”, запущеному у 2000 році, являє собою найбільший ризик для безпеки МКС. Ризик було підвищено до рівня 5 за п’ятибальною шкалою на підставі дослідження.

У новому звіті NASA йдеться про те, що найбільшим ризиком для безпеки Міжнародної космічної станції (МКС) є витік повітря з російського модуля “Звезда”, який триває вже 5 років Фото: NASA

Витік повітря вперше виник 2019 року в тому місці, де модуль “Звезда” з’єднується з одним із восьми стикувальних портів МКС.

Представники NASA заявили, що “Роскосмос” завжди може закрити люк у модуль, якщо витік стане неприйнятним. Але поки що NASA і росіяни не домовилися про те, який рівень витоку повітря являє собою неприпустиму загрозу.

У цьому разі МКС втратить стикувальний порт, що може вплинути на доставку необхідних вантажів на станцію, а також потребуватиме додаткового палива для підтримання висоти і положення станції, ідеться у звіті. Річ у тім, що російські космічні кораблі, пристиковані до порту, регулярно запускають двигуни, щоб підняти МКС вище на її орбіті, оскільки атмосфера Землі повільно тягне станцію вниз.

Джерело витоку повітря залишається невідомим, але поки що інших витоків на МКС виявлено не було.

Романчук Микола

Recent Posts

Чоловік знайшов на пляжі вмираючу акулу з дивним тілом. ФОТО

Рибалка Джейсон Мойс із Сіднея (Австралія) прогулювався берегом Севен-Майл у містечку Шолхейвені (Новий Південний Уельс),…

10 хв. ago

ТОП-5 авто за 500 тисяч гривень, які надійніше нових

На вторинному ринку можна знайти автомобіль навіть із обмеженим бюджетом, наприклад, за 500 тисяч гривень.…

21 хв. ago

Китай реєструє третину всіх компаній у РФ

Кількість зареєстрованих у Росії компаній із співвласниками з КНР з початку 2024 року зросла на…

33 хв. ago

Чому не збиватимуть ракети над Україною: НАТО дало відповідь

Країни Північноатлантичного альянсу не планують збивати російські ракети та дрони, які летять над територією України.…

42 хв. ago

Обов’язкові екзамени у школах пропонують скасувати

В Україні запропонували скасувати Національне мультипредметне тестування для вступу у вищі навчальні заклади на спортивні…

52 хв. ago

Україна наблизилася до створення власної ракети дальністю до 700 км: подробиці

Україна наблизилася до створення власної ракети дальністю ураження близько 700 кілометрів, а також розробляє зенітно-ракетний…

54 хв. ago