Навіть короткі польоти в космос можуть змінити ДНК людини: чому вчених здивували рослини

За останні 60 років у космосі там побували близько 600 осіб. Більшість із них були чоловіками середнього віку і їхні місії тривали менше 20 днів. Приватні компанії зараз пропонують короткочасні польоти на орбіту, які можуть тривати від кількох годин до кількох днів. Але майбутні польоти професійних астронавтів у космос будуть більш тривалими. Водночас більше звичайних людей у якості космічних туристів відправлятимуться за межі Землі. Тому вчені продовжують дослідження того, як організм людини реагує на екстремальні умови космосу. Нова наукова робота опублікована в журналі Nature. Вона пропонує новий погляд на здоров’я людей, які вирушають у космос, пише The Conversation.

Ще 2019 року автори цього дослідження опублікували революційну наукову роботу про те, як рік перебування на борту Міжнародної космічної станції (МКС) впливає на організм людини. Героєм дослідження став астронавт NASA Скотт Келлі.

Вчені вивчили зразки крові, зібрані у Скотта до, під час польоту в космос і після повернення на Землю. Було виявлено, що теломери, тобто захисні ковпачки на кінцях хромосом, абсолютно несподівано подовжилися за рік перебування в космосі. Після повернення додому теломери швидко скоротилися. Протягом наступних місяців теломери відновилися, але були коротшими, ніж до того, як Скотт вирушив у космос. Відомо, що з віком теломери стають коротшими, зокрема через стрес. Також їхня довжина може вказувати на ризик розвитку деменції, серцево-судинних захворювань і раку.

У новому дослідженні вчені вивчили 10 астронавтів, які півроку пробули на МКС. Теломери цих людей також стали довшими, а потім їхній розмір скоротився після повернення на Землю. Але коротких теломер було більше, ніж раніше.

У новому дослідженні вчені вивчили 10 астронавтів, які півроку пробули на МКС. Теломери цих людей також стали довшими, а потім їхній розмір скоротився після повернення на Землю. Але коротких теломер було більше, ніж раніше Фото: Forbes

Після цього вчені провели дослідження з альпіністами. Виявилося, що під час сходження на гору Еверест теломери альпіністів стали довшими, а після спуску знову стали коротшими. Отримані результати показують, що не мікрогравітація МКС призвела до змін довжини теломерів, а були інші причини, як-от підвищений радіаційний вплив.

Також нове дослідження було націлене на вивчення теломер екіпажу місії Inspiration4 компанії SpaceX 2021. Ця місія складалася повністю з непрофесійних астронавтів. Теломери всіх членів екіпажу подовжилися під час місії, а у трьох із них вони стали коротшими після приземлення.

Але ця місія тривала всього 3 дні. Це означає, що навіть короткі космічні польоти можуть мати значний вплив на організм людини. До кінця не зрозуміло, як саме зміна довжини теломер впливає на здоров’я людини, і для цього потрібні додаткові дослідження, кажуть учені.

Попередні результати також говорять, що теломери пошкоджуються під час польотів у космос через вплив космічної радіації.

Найцікавіше, як показало дослідження, у рослин, які побували в космосі, не спостерігалися більш довгі теломер, адже вони виробляли спеціальний фермент, який підтримував довжину захисних ковпачків хромосом. Це відкриття припускає, що рослини, можливо, більш пристосовані до протистояння стресовим факторам космосу, ніж люди.

Ольга Степанова

Recent Posts

Смертоносний вітер і цунамі спопелять світ: що станеться, якщо Земля перестане обертатися (відео)

Гіпотетичні сценарії завжди цікавили дослідників, оскільки змушують подивитися на те, що ми знаємо, з іншого…

34 хв. ago

Скільки людей буде мобілізовано у 2024 році: нардеп розкрив плани

Командування Збройних сил України та військові на фронті зазначають, що потреба в особовому складі й мобілізації на…

43 хв. ago

Усе ще працювали: дайвер знайшов годинник вартістю 65 тисяч євро (фото)

Дайвер-любитель на ім'я Джорджіо знайшов на Майорці (Іспанія) годинник вартістю 65 тисяч євро і відмовився…

53 хв. ago

Російський генерал наказав обстріляти місто, в якому він народився — Нацполіція

Командувача дальньої авіації повітряно-космічних сил збройних сил Росії генерал-лейтенанта Сергія Кобилаша, який є уродженцем Одеси,…

1 годину ago

Скоро заросте лісом: журналіст показав занедбаний залізничний вокзал у Донецьку

Журналіст Денис Казанський опублікував знімки залізничного вокзалу у Донецьку, який перебуває у руїнах. Приміщення тут…

1 годину ago

Санаторій “Корал” у Криму отримав мільйони від влади РФ: ЗМІ знайшли слід українських власників – розслідування

У тимчасово окупованому Криму журналісти знайшли "клон" української компанії "Санаторій "Корал", зареєстрованої за законодавством Росії. Власниками компанії є колишня…

1 годину ago