Вчені NASA виявили на Марсі величезного пилового “диявола”

Марсохід NASA Perseverance зробив знімок двокілометрового пилового “диявола” на Марсі. Цей пиловий вихор нагадує високого “диявола”, який зафіксували в межах атмосферного дослідження кратера Джезеро, пише Mirror

Шестиколісному роботу-геологу вдалося задокументувати нижню частину пилового “диявола”, коли він рухався на поверхні Марсу зі швидкістю близько 19 кілометрів за годину вздовж хребта Торофаре 30 серпня. 

“На відміну від земних торнадо, ці марсіанські пилові “дияволи” набагато слабші, але значно більші, що робить їх життєво важливими об’єктами вивчення для вчених, які прагнуть осягнути тонкощі марсіанської атмосфери”, – пояснюють у матеріалі.

Пиловий вихор видніється на поверхні Марсу / фото NASA/JPL-Caltech//SWNS

У виданні пояснили, що пилові вихорі на Марсі утворюються через те, що тепле повітря піднімається вгору та змішується з холодним, яке опускається вниз, утворюючи обертові стовпи пилу. Попри свою слабшу силу порівняно з торнадо, які відбуваються на Землі, ці вихори можуть бути дуже високими.

Своєю чергою у Лабораторії реактивного руху NASA зауважили, що пилові “дияволи” є важливими механізмами для переміщення та перерозподілу пилу на Марсі. Завдяки таким явищам науковці можуть отримати інформацію про клімат планети та атмосферні процеси, що врешті-решт дозволить покращити погодні моделі для Марсу.  

За знімками дослідники місії визначили, що цей пиловий вихор знаходиться на відстані близько 4 кілометрів, а його ширина складає близько 60 метрів.

“Ми не бачимо вершини пилового “диявола”, але тінь, яку він відкидає, дає нам гарне уявлення про його висоту. Здебільшого це вертикальні колони. Якби цей пиловий диявол був сконфігурований таким чином, його тінь вказувала б на його висоту близько 2 кілометри”, – зауважив планетолог з Інституту космічних наук у Боулдері, штат Колорадо, і член наукової команди Perseverance Марк Леммон.

Романчук Микола

Recent Posts

Водіям скасовують покарання за нетверезу їзду: як виправдовують алкоголь за кермом

Водіння у нетверезому стані в Україні залишається одним із найтяжчих порушень Правил дорожнього руху, за…

9 хв. ago

Україна намагається врятувати ситуацію: рекрутинг добровольців в український легіон тільки розпочали

Офіційно розпочали реалізацію ініціатива “Український легіон”, яка має на меті залучити українців за кордоном до…

19 хв. ago

Розширити права ТЦК. Військовий розповів, як можливо сприяти ефективнішій мобілізації до армії

Силам оборони може бути важко захищати позиції на фронті, адже росіяни перевищують за чисельністю. Про…

28 хв. ago

Вчені розгадали таємницю привабливості картини “Дівчина з перловою сережкою”

Розгадати таємниці історії чи знайти секрет привабливості картини — вченим це під силу. Одна з найпопулярніших картин…

37 хв. ago

Одні заплатять за інших: в тарифах назріває колапс

Національна комісія з регулювання енергетики (НКРЕКП) планує уніфікувати тарифи на електроенергію, що викликало критику з…

45 хв. ago

Правило 1 ранкової години Джеффа Безоса: нейровчені пояснюють, у чому користь

Чимало успішних особистостей із багатомільярдним капіталом можуть похвалитися доволі важким ранковим режимом, у якому знайдеться…

52 хв. ago